2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialUn diplomat CONTROVERSAT, numit ambasador al Rusiei la Bucureşti

Un diplomat CONTROVERSAT, numit ambasador al Rusiei la Bucureşti

Fostul ambasador al Federației Ruse la Chișinău a fost numit șeful misiunii diplomatice rusești la București, anunță agenția TASS, citată de Unimedia.md. Un decret în acest sens a fost semnat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, astfel încât Kuzmin îl va schimba în acest post pe Oleg Malghinov, transmite HotNews. 
  
Valerii Kuzmin s-a remarcat în Moldova în 2012, atunci când un soldat rus a împușcat mortal un tânăr neînarmat în zonă de securitate din Transnistria. Atunci, Kuzmin a declarat că tânărul asasinat era în stare de ebrietate, fapt ce nu s-a confirmat în urmă expertizei medico-legale. Mai mult: el a făcut comentarii sarcastice la adresă ziariștilor care relatau gravul incident, iar MAE moldovean a reacționat. În acel moment, sute de moldoveni au protestat în față Ambasadei Federației Ruse din Chisinău în legătură cu uciderea tanărului de 18 ani și au cerut Ministerului de Externe de la Chisinău să-l expulzeze pe ambasadorul rus pentru comportament sfidător și obraznic. 
  
Tânărul ucis, Vadim Pisari, se întorcea atunci în satul sau natal împreună cu un prieten, potrivit Timpul.md. Fiind la volanul unui autoturism, acesta nu a oprit la indicatorul STOP de la postul de pacificatori și și-a continuat drumul spre sat. În această situație, în loc să-l avertizeze, militarul rus care se află în serviciu a deschis focul în direcția mașinii. Un glonț l-a rănit mortal pe tânăr în coloană vertebrală.  
  
Crima de la Vadul lui Vodă a provocat revoltă oamenilor din satele raionului Dubăsari aflate pe malul stâng al Nistrului, precum și a veteranilor războiului pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova din 1992. Localnicii au pichetat postul de pacificatori de la Vadul lui Vodă și au cerut lichidarea tuturor posturilor de pacificatori și barierelor care îi împiedică să circule liber. Totodată, ei au cerut pedepsirea militarului rus. Între timp, ambasadorul rus Valeri Kuzmin a declarat atunci, fără să aducă probe, că tânărul șofer era beat și se află la volanul unei mașini furate. El a încercat să justifice acțiunile militarului, spunând că acesta a țintit în roțile autoturismului. Însă declarațiile diplomatului au fost desființate apoi de Ministerul Afacerilor Interne. La trei zile după crimă comisă, sergentul Veaceslav Cojuhari, originar din orașul Bender, a fugit în Rusia. Ulterior, un tribunal militar rus a decis încetarea urmăririi penale a soldatului. 
  
În februarie 2011, când era ambasador la Chișinău, Kuzmin a acuzat SUA, Uniunea Europeană și România de faptul că se implică direct în politică de la Chisinău, în timp ce Rusia nu ar fi făcut așa ceva: "Noi am sesizat multiple incercări de a pune presiune în mod public asupra proceselor politice din Moldova din partea SUA, UE și din partea vecinului România. Rusia nu și-a permis așa ceva". 
  
Potrivit agenției de presă RADOR, Valeri Kuzmin s-a născut pe data de 24 iunie 1953, la Moscova. În 1975, Kuzmin a absolvit Institutul de Stat pentru Relații Internaționale MGIMO din Moscova. În 1998, a absolvit cursurile de studii în diplomație din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, este cercetător în istorie, și-a desfășurat activitatea în diverse structuri ale aparatului de conducere al MAE al fostei URSS și al Federației Ruse, și-a desfășurat activitatea că diplomat în Libia, în perioada 1975-1980, în Tunisia, în perioada 1985-1990, iar în intervalul 1993-1994, a fost șeful adjunct al Departamentului pentru Africa și Extremul Orient din cadrul MAE rus.  

În perioada 1994-1998, Kuzmin a fost adjunctul directorului Departamentului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cadrul MAE al Federației Ruse, în perioada 1998-2003-ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în Republică Sudan, în perioada mai-octombrie 2003-a fost ambasador excepțional în cadrul în MAE al Federației Ruse, din luna octombrie 2003, a fost director adjunct în MAE rus, din 2004-director al Departamentului pentru relațiile cu subiecții Federației Ruse, Parlamentul și orgnizatiile civice și politice ale MAE al Rusiei.  
  
Kuzmin are rangul diplomatic de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse, acordat printr-un decret prezidențial semnat de președintele rus pe data de 17 noiembrie 2009, i-a fost acordată medalia "Pentru eroism în muncă", cunoaște limbile engleză, franceză și arabă. Este căsătorit și are doi copii, un fiu și o fiică. 

Cele mai citite

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de mare pentru Coreea de Nord, spune Kim Jong Un. Acuzații la adresa SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Statele Unite de amplificarea tensiunilor, afirmând că riscul unui război nuclear nu a fost niciodată atât de...

Cod roșu de viscol și vânt puternic: traficul rutier afectat grav în mai multe județe din țară

Circulația rutieră este puternic afectată, vineri, în mai multe zone ale țării din cauza viscolului și vântului extrem. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă