Un articol despre ţiganii români din Franţa stârneşte o dezbatere mondială: "au trăsături faciale distincte şi pielea mai închisă"

Chestiunea ţiganilor plecaţi din România stârneşte discuţii aprinse nu doar în cancelariile occidentale dar şi în rândul oamenilor simpli de pretutindeni. Un articol intitulat „Sute de ţigani din ...

Share

Petre Badica 0 comentarii

08.01.2014 - 13:10

Chestiunea ţiganilor plecaţi din România stârneşte discuţii aprinse nu doar în cancelariile occidentale dar şi în rândul oamenilor simpli de pretutindeni. Un articol intitulat „Sute de ţigani din România evacuaţi dintr-un campus din Franţa” şi preluat de un portal de mare impact din SUA a stârnit sute de comentarii, unele extrem de virulente şi agresive.

 

Articolul, al cărui titlul l-am menţionat mai sus, a fost redactat de Shaun Turton de la www.romania-insider.com şi a fost postat pe portalul de Internet www.reddit.com un agregator care strânge cele mai citite, comentate şi mai de impact ştiri, informaţii din numeroase domenii, imagini, clipuri video apărute la nivel global. Articolul vorbeşte despre evacuarea unor rromi de origine română de la periferia oraşului francez Croix, eveniment ce are loc pe fondul creşterii opoziţiei Franţei cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen. „Evacuarea a durat câteva ore, a fost declanşată de un ordin judecătoresc şi a întâmpinat opoziţia celor evacuaţi. Unul din cei 220 de ţigani a declarat că au fost trataţi mai rău decât nişte câini... Ministrul de externe al Fraţei, Lauent Fabius, a declarat recent că România nu este pregătită să se alăture zonei Schengen.”

Dacă articolul nu are mai mult de câteva porpoziţii, comentariile poate prea libere de pe portalul reddit.com sunt foarte numeroase – 322 în numai 24 de ore.

„Nu sunt educaţi”

“Nu mă surprinde acest aspect, se întâmplă la fel în Marea Britanie sau în statele UE. Mă refer la faptul că nu e nimic greşit să îndepărtezi oamenii care stau ilegal pe un teren. Ţiganii pur şi simplu nu se adaptează  în societatea modernă… Nu ar trebui să îi condamni pe toţi românii, unii sunt muncitori, e vorba doar de ţigani care pot fi găsiţi în toate statele”.  – orcnick

“Nu e o problemă de rasă sau naţionalitate. Există ţigani irlandezi, români etc” – jiharder

“În Ungaria, ţiganii reprezintă o rasă. Au trăsături faciale distincte şi pielea mai închisă. Seamănă cu indienii” - aguyfromhungary

“Aş spune că ţiganii reprezintă o cultură, un stil de viaţă şi nu o rasă deorece există ţigani italieni, unguri, români, itlaieni” – green flash

“Rasa este un concept social vag definit bazat pe o locaţie sau cultură comună, astfel că ţigani pot fi considerat aparţinând unei rase.” - Mr

 

Comentariile sunt cel mai adesea negative la adresa rromilor şi uneori devin foarte agresive. Politica siteului reddit permite comentarii care încalcă normele corectitudinii politice. Mulţi dintre participanţii la dezbatere pentru a-şi susţine convingerile dau exemple din propriile lor ţări de origine. Unele nu pot fi reproduce integral în ziar.

Cum e în Europa

Spre exemplu, Neutrino spune că în Lituania rromii au fost integraţi, copiii lor au fost obligaţi să meargă la şcoală dar acasă nu primesc nici o educaţie. – Thyrotoxic.

Bjarkebjarke susţine că în Danemarca ţiganii beneficiază de toate drepturile, iar copii lor sunt înscrişi la şcoli. “După câteva luni, nu mai apare nici unul la şcoală”. Apoi, urmează o înşiruire de invective printre care cel mai blând este acela că rromii nu sunt educaţi.

Narrator are o poziţie mult mai coerentă dând exemplu nativilor din Canada care acum 100 de ani au fost obligaţi să îmbrăţişeze obiceiurile lumii moderne.” Nu este suficient să încerci să civilizezi o populaţie care are o viziune diferită de a ta. Trebuie să-i înţelegi şi să încerci să le respecţi punctul de vedere.”

Han 82 spune, probabil că din auzite mai degrabă bazându-se pe fapte reale, că în Rusia de dinainte de 89 rromii erau forţaţi să muncească, iar după căderea comunismului ei s-au dedat unor nelegiuri , iar “în oraşele din Siberia au introdus traficul de droguri”.

Ce e Reddit

Reddit a fost înfiiţat în 2005 şi are ca slogan – prima pagină a Internetului. Reprezentanţii portalului susţin că cele mai importante lucruri sunt libertatea de exprimare, de aceea operează foarte puţine restricţii în ceea ce priveşte posturile ori comentariile. În luna noiembrie a anului trecut Reddit a înregistrat un trafic de 31 de milioane de oameni. În 2012, siteul a avut 400 de milioane de vizitatori unici şi 37 de miliarde de pagini vizitate.

Citește totul despre:

Comentarii