13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUdrea, despre Ciurea

Udrea, despre Ciurea

Elena Udrea a scos, marti seara, la B1 TV, televiziunea familiei Paunescu, un document ce continea lista convorbirilor telefonice ale procuroarei Angela Ciurea, adica ale procuroarei ce ancheta un dosar de coruptie in care aparea si numele Elenei Udrea, scrie miercuri Cotidianul.

Magistratul Angela Ciurea dezvaluise, cu doar o seara inainte, la Realitatea TV, ca prim-adjunctul directorului SRI, generalul de brigada Florian Coldea, se interesa indeaproape de mersul anchetei in controversatul dosar amintit.
 
Florian Coldea a fost prezentat de Traian Basescu drept tanara-speranta a asa-zisei noi generatii de ofiteri de informatii, fara vreo legatura cu Securitatea si cu practicile criminale ale acesteia. Traian Basescu abia laudase serviciile secrete si sistemul magistraturii pentru ca nu s-ar fi amestecat, "in premiera", in procesul electoral.

Din cele doua pasaje extrase din transcrierea emisiunii "Nasul" de marti seara, reiese foarte clar din ce material s-a inspirat Elena Udrea pentru a "dovedi" opiniei publice cine este fostul procuror Angela Ciurea. Este vorba despre nota de inspectie intocmita de inspectia pentru procurori a CSM. Iar Udrea a scapat, probabil la deruta, in emisiune, numele unuia dintre ei: Radescu. Intr-adevar, exista la inspectia judiciara un astfel de procuror, Elena Radescu. "Scaparea" Elenei Udrea pare una fara perdea, pentru ca opinia publica sa se duca direct catre procurorul cu numele Radescu. Astfel, ar fi omisi, din start, toti cei care au avut in mana documentele actiunii disciplinare.

Cazul Ciurea a trecut prin mai multe echipe de procurori-inspectori. Documentul pe baza caruia s-a cerut actiunea disciplinara impotriva Angelei Ciurea il constituie nota de inspectie intocmita de Lia Palade si Dana Balcan. Apoi, aceasta nota de inspectie a fost ceruta de trei procurori-inspectori: Tamara Manea, Camelia Sutiman si Elena Radescu. Numai ca Radescu s-a abtinut si, mai mult, nu a fost prezenta cand s-a propus declansarea actiunii disciplinare "Ciurea". In ultima faza, in cea unde Ciurea a fost judecata disciplinar de colegii sai, in care s-a decis excluderea ei, au fost prezenti alti trei procurori-inspectori: Dan Ruse, Florentina Dragomir si Camelia Sutiman.

Una dintre variante, si cea mai plauzibila, este ca cineva din Consiliul Superior al Magistraturii a servit-o pe Elena Udrea cu acest material. Pentru ca dupa aceea Udrea sa se prezinte la emisiunea "Nasul" cu tolba plina.

A doua varianta ar fi aceea a unui "canal" de la Inalta Curte de Casatie si Justitie catre Udrea, varianta indusa de raspunsurile de marti primite de la diversi reprezentanti ai Consiliului. Dosarul de recurs la hotararea judecatoreasca de excludere din magistratura a Angelei Ciurea, data de comisia de disciplina – care are statut de instanta de judecata -, a ajuns in urma cu opt zile, in 11 noiembrie 2009, la ICCJ. De la Registratura s-a dus direct la arhiva Completului de 9 judecatori. Pe acest parcurs, o copie din acest dosar putea fi facuta teoretic doar de unul dintre judecatorii Curtii. Acesta putea sa o transmita mai departe, direct sau prin intermediar, catre Elena Udrea sau catre persoane din PDL apropiate acesteia.

A treia varianta vizeaza Parchetul General. Sau direct procurorul general al Romaniei. Procurorul general Kövesi este membru de drept in CSM si membru de drept in Sectia pentru procurori, dar nu are voie, la sedintele acesteia din urma, sa voteze. La judecarea actiunii disciplinare, Kövesi nu a fost prezenta, asta neinsemnad ca procurorul general, daca vrea sa aiba un document de la CSM, nu-l poate avea.

Elena Udrea: (…) "Referitor la aceasta intamplare procurorul Radescu… declara ca, «desi nu a participat la nici un termen in dosarul privind pe inculpatul Stamen Stancev a fost anuntat telefonic de procurorul Ciurea, procuroarea Ciurea, pentru a veni la sediul Parchetului si a motiva un recurs si a participa la judecarea acestuia, Inalta Curte de Casatie si Justitie», dupa sosirea… deci la Parchetul General, i-a fost inmanata o copie a incheierii prin care Curtea de Apel il lasase liber pe Stamen Stancev si, intrucat termenul era scurt, iar unele pasaje din copia incheierii erau ilizibile, a redactat motivele de recurs la modul general in lipsa unor informatii referitoare la obiectul dosarului, astfel ca, sigur ca la modul general, a fost respins acest recurs" (…)

Elena Udrea: "Deci, sa ajungem la momentul Nisa, Coasta de Azur. Deci doamna procuror, fostul procuror Ciurea, a purtat convorbiri telefonice chiar in zilele in care nu se punea recurs, dupa ce il scosese din tara pe… daduse dreptul sa plece din tara pe inculpatul Stamen Stancev, a avut convorbiri, asa cum reiese din listingul apelurilor, parata procuror Ciurea si avocatul din cauza au avut convorbiri telefonice si SMS-uri in 14 a treia 2008, 18 a treia 2008, 19 a treia 2008. Cu acelasi avocat doamna Ciurea pleaca la Nisa, un procuror care pleaca sa intalneasca inculpatul in afara tarii, nu numai ca nu ai voie sa te intalnesti in Romania ca procuror in afara biroului si in afara cadrului oficial, dar tu pleci din tara…"

Inalta Curte de Casatie si Justitie va judeca, in complet de 9 judecatori, recursul la hotararea Sectiei pentru procurori a CSM de excludere din magistratura a procurorului DIICOT Angela Ciurea. Pana atunci, hotararea nu e definitiva. Inalta Curte are doua variante: daca admite recursul, poate sa schimbe sanctiunea, asa cum a facut-o chiar in cazul colegului lor, judecatorul Danut Cornoiu (implicat in cazul Casa parintilor Monicai Macovei), daca respinge recursul, abia atunci, din acel moment, hotararea va fi pusa in aplicare si se va putea spune ca Angela Ciurea a fost exclusa din magistratura. Sau, mai precis spus, excluderea va deveni efectiva cu data la care s-ar pronunta astfel completul de 9 judecatori. Pana atunci, din punct de vedere juridic, magistratul Ciurea e suspendata, nu exclusa din sistem.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă