Trei cetățeni români au fost repatriați din Siria prin Liban

Trei cetățeni români, dintre care doi minori, precum și un cetățean sirian, membru de familie al acestora, au fost repatriați, vineri, din Siria prin Liban, în cadrul unei operațiuni care a fost coordonată de Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe al României.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 29.09.2017 - 17:06

Trei cetățeni români, dintre care doi minori, precum și un cetățean sirian, membru de familie al acestora, au fost repatriați, vineri, din Siria prin Liban, în cadrul unei operațiuni care a fost coordonată de Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe al României.

Potrivit unui comunicat al MAE, repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadei României la Damasc, în cooperare cu Ambasada României la Beirut.

"Cu sprijinul echipelor consulare mobile ale misiunilor diplomatice române de la Damasc și Beirut, cele patru persoane au părăsit teritoriul sirian la data de 28 septembrie 2017, iar în dimineața zilei de 29 septembrie 2017, grupul a fost repatriat pe cale aeriană, pe ruta Beirut — Otopeni, unde a fost întâmpinat de reprezentanți ai Celulei de Criză a MAE", se arată în comunicat.

MAE precizează că a suportat în întregime costurile aferente transportului terestru și aerian pentru fiecare cetățean repatriat.

"Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate", adaugă sursa citată.

Totodată, MAE reamintește că, de la debutul operațiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenția directă a ambasadelor României la Damasc și Beirut și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriați 739 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora.

De asemenea, în comunicat se menționează că, în prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia, aflați pe teritoriul Siriei.

MAE reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a părăsi zona și de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară și recomandă consultarea informațiilor furnizate atât prin intermediul aplicației 'Călătorește în siguranță', ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât și al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare 'Un SMS îți poate salva viața!'.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...