14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTraseele noi de metrou, intarziate

Traseele noi de metrou, intarziate

La mijlocul anului viitor exista toate sansele sa inceapa constructia tronsonului de metrou Eroilor-Drumul Taberei. Bugetul total pentru finalizarea acestei magistrale, care va avea o lungime de 8 km si va cuprinde zece statii (Raul Doamnei va fi capat de linie), este in jur de 800 milioane de euro. Pana acum, Guvernul a aprobat un credit de 395 milioane de euro, o suma similara urmand a fi asigurata prin cofinantare de catre Executiv. In luna ianuarie 2010, societatea Metrorex va face preselectie pentru contractarea lucrarilor de constructii, deci alegerea costructorului, iar la mijlocul anului viitor poate chiar va incepe constructia propriu-zisa a respectivei magistrale de metrou. Linia de metrou Eroilor-Drumul Taberei este preconizata a fi finalizata in patru ani. Cu alte cuvinte, este foarte posibil ca din 2013 magistrala sa fie data in exploatare, deci sa circule efectiv garnituri de metrou.

 

O alta magistrala de metrou care ar urma sa fie inceputa va fi cea care va face legatura intre Piata Victoriei, Piata Presei Libere, Aeroportul Baneasa si Aeroportul Otopeni. Aceasta linie se va intinde pe 15 km, va cuprinde 19 statii, dupa cum este acum precizat intr-una dintre variante, iar costul investitiei este in jur de un miliard de euro. Primii bani vor veni printr-un credit acordat de guvernul Japoniei in conditii foarte avantajoase pentru Romania, promisiune facuta de guvernul nipon inainte ca tara noastra sa intre in Uniunea Europeana.
"Avem unele discutii acum cu guvernul Japoniei, avand in vedere ca intre timp Romania a devenit membru al Uniunii Europene si trebuie facute unele acorduri suplimentare, dar pentru ca ne-au promis creditul, putem conta pe aceste fonduri. Aceeasi suma, de 300 milioane de euro, va fi asigurata de Guvernul Romaniei, iar intr-o alta etapa vom apela la finantare de la alte organisme bancare europene.

 

Pentru aceasta magistrala care va face legatura cu Aeroportul Otopeni inca discutam asupra numarului de statii. Cu siguranta ca vom imbunatati proiectul si poate ca in prima etapa nu vom realiza toate cele 19 statii. Nu stim inca ce varianta vom alege. Magistrala Piata Victoriei-Aeroportul Otopeni probabil ca va fi data in exploatare in 2015 sau 2016", ne-a declarat Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex.
O alta linie de metrou care ar urma sa fie gata in cel mult un an si jumatate este cea care va face legatura intre Gara de Nord si Laromet. Pentru ca finantarea a venit mai cu sincope, lucrarile sunt usor intarziate. In planificarea initiala, aceasta linie ar fi trebuit sa fie data in exploatare chiar anul viitor. Pana acum sunt finalizate din punctul de vedere al structurii, la rosu, statiile Pajura si Bazilescu, la Podul Constanta acum fiind in desfasurare lucrarile de subtraversare a celor doua apeducte existente. "Fondurile necesare pentru magistrala Gara de Nord-Laromet sunt aprobate, dar depinde care va fi ritmul de alocare a banilor. Cert este ca in primavara vom face licitatie pentru angajarea constructorului pentru finalizarea statiilor Pajura si Bazilescu. Este posibil sa lungim aceasta magistrala si sa ajungem pana la Lacul Straulesti, sa nu ne oprim la Laromet, asa cum este prevazut acum" a conchis directorul Metrorex.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă