Traian Băsescu: România nu va putea plăti la nesfârşit indeciziile liderilor din zona euro

Liderii din zona euro ar trebui să ştie că neluarea urgentă a unor decizii în cazul Greciei face mult rău nu numai acestei ţări. "România nu va putea plăti la nesfârşit indeciziile ...

Share

Diana Biţă 0 comentarii

22.10.2011 - 16:10

Liderii din zona euro ar trebui să ştie că neluarea urgentă a unor decizii în cazul Greciei face mult rău nu numai acestei ţări. "România nu va putea plăti la nesfârşit indeciziile liderilor din zona euro", a spus şeful statului.

Un alt aspect care va trebui discutat la Consiliul European este, potrivit lui Traian Băsescu, cel legat de consolidarea mecanismului European de stabilitate "care trebuia să fi fost creeat încă din luna iulie dar până acum nu s-a întâmplat nimic. Până acum nu este nici măcar în stadiul incipient", a mai spus seful statului.

Un alt subiect stringent este legat de recapitalizarea sistemului bancar. "România nu are probleme în acest segment dar plăteşte déjà consolidarea sistemului bancar European, pentru că avem filiale româneşti ale băncilor din zona euro. Indirect, România, un stat din afara zonei euro, a început să plătească recapitalizarea băncilor din zona euro. Nu se poate împinge plata facturii către state din afara zonei euro. Este imoral" a spus şeful statului. "Solicitarea noastră este ca în procesul de capitalizare a băncilor să se ţină seama de obligaţia ca băncile să-şi menţină zona de expunere, în zona non-euro", a mai explicat Băsescu. 

Dezvoltarea pieţei unice de energie şi a pieţei unice a forţei de muncă sunt alte subiecte ce vor fi dezbătute la Bruxelles, potrivit lui Băsescu.

"Toate analizele pe care le-am făcut şi cu domnul prim-ministru şi cu Ministerul de Finanţe ne arată că, datorită condiţiilor de creştere a costului finanţării, ar fi extrem de greu să susţinem financiar un deficit de 3%, datorită dobânzilor foarte mari care se percep acum la credite şi datorită lipsei banilor", a mai declarat, sâmbătă, Traian Băsescu, înainte de plecarea către Bruxelles, unde participă duminică la reuniunea Consiliului European de toamnă.

Citește totul despre:

Comentarii