13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialTragedia din Italia redeschide o rană mai veche. Sute de români morți...

Tragedia din Italia redeschide o rană mai veche. Sute de români morți sunt abandonați în străinătate

Trupurile românilor care au murit în timpul cutremurului din Italia vor fi aduse în ţară săptămâna aceasta. Situația lor atrage atenţia asupra unei probleme mai vechi, repatrierea sutelor de români abandonați în morgile din Europa din cauza costurilor mari pentru aducerea lor acasă.

Potrivit informa­țiilor  oferite de Ministerul Afacerilor Externe în urma seismului din Italia de miercurea trecută, a fost confirmat decesul a unsprezece români.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români declaraţi dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția Ministerului Afacerilor Externe este, în acest moment, de 14 persoane. Trei persoane, care figurau inițial ca fiind dispărute, au fost identificate și sunt în viaţă. Doar una dintre acestea este în prezent internată într-o unitate medicală, starea sa de sănătate fiind stabilă.

Reprezentanţii Ambasadei României la Roma se află în permanentă legătură cu unităţile medicale în care sunt internaţi în prezent 6 cetăţeni români răniţi în urma producerii seismului.Echipa consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE s-a adăugat echipelor mobile ale Ambasadei României la Roma și Consulatului General al României la Bologna, aflate deja pe teren.

Astăzi vor fi repatriate corpurile neînsuflețite a cinci cetățeni români decedați în seismul produs la 24 august. Cele două transporturi funerare, ale căror costuri au fost suportate integral de Ministerul Afacerilor Externe din Fondul special de Urgență aflat la dispoziția ministerului, vor pleca, astăzi, pe cale rutieră, către țară.

Potrivit senatorului Viorel Badea, autoritățile române au încercat să ajute din punct de vedere logistic omologii italieni, însă deocamdată nu este necesară această intervenție. „ Eu am ținut legătura atât cu Consulatul, cât și cu preotul român din zonă și știu că s-a pus în discuție ajutorul autorităților române, însă italienii au spus că deocamdată nu este nevoie. Pe lângă cei 11 morţi, la ora actuală mai sunt aproape patruzeci de români aflați în zona de protecție, unde beneficiază de absolut tot ceea ce este necesar, cazare, corturi, medicamente, hrană, haine“, a declarat senatorul pentru diaspora pentru „România liberă“.

Având în vedere că numărul românilor dispăruți este destul de mare, autoritățile se așteaptă ca numărul victimelor decedate să crească în perioada imediat următoare.

Şedinţă de urgenţă la Guvern

Guvernul va discuta într-o ședinţă specială, astăzi,  despre situaţia românilor din Italia, care au fost afectaţi de cutremurul de miercuri și care au nevoie inclusiv de sprijin financiar, potrivit premierului Dacian Cioloș. „Luni (astăzi – n.r.) vom discuta deja în Guvern, pentru că am solicitat MAE și Ministerului Muncii să vină cu analiza posibilităţilor de sprijin financiar, pe care îl putem acorda cetăţenilor români care lucrează acolo și care au fost afectaţi sau rudelor celor care s-au deplasat acolo. Avem deja mijloacele pregătite pentru repatrierea celor care au decedat acolo, în caz de nevoie”, a declarat Cioloș.

El a adăugat că vor fi luate măsuri pentru sprijinirea celor spitalizaţi, a celor care vor să se repatrieze sau care au avut pierderi materiale și pentru care este gândit un ajutor tranzitoriu, până își vor clarifica situaţia.

Parlamentarul Viorel Badea cere premierului sprijin pentru toți românii morți aflați pe teritoriul Italiei și nu numai: „Eu solicit premierului și Guvernului ca, împreună cu aceste victime pe care le-aș numi eroi, pentru că a trăi printre străini nu este ușor să fie rezolvată și problema celorlalți morți români din Italia. Vorbim aici, din câte știu, de câteva sute de cadavre care se află la morgă, atât în Italia, cât și în Europa de Vest de luni de zile. Vă pot spune cu siguranță că doar în regiunea Lazio, în Italia, sunt cel puțin 12 cadavre pe care nici italienii nu le pot îngropa pentru că nu au acordul familiilor de acasă, care speră să străngă banii necesari pentru repatrierea lor”, a declarat Badea. 

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...
Ultima oră
Pe aceeași temă