13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialTornada de duminică seara a distrus culturile din Cuci, judeţul Mureş

Tornada de duminică seara a distrus culturile din Cuci, judeţul Mureş

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş, Ioan Rus, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în urma unei prime evaluări făcute la principalii fermieri din comuna Cuci, lovită de o tornadă duminică seara, culturile agricole sunt afectate între 60 şi 95%. 

‘Am început evaluarea pagubelor la principalii fermieri din zona Cuci, în jur de 10 fermieri mai reprezentativi. Prima evaluare la porumb boabe, pe circa 85 de hectare procentul de afectare este între 60% şi 80%, la grâu boabe pe 115 hectare procentul de afectare între 40 şi 60%, la floarea soarelui pe 25 de hectare, între 85-90% afectată, la soia, pe 33 hectare, peste 70% afectată, rapiţa, circa 60 hectare – afectată 50%. La grâu, în peste 80% din parcelele vegetate este culcat la pământ. Nu cred că o să îşi mai revină, producţia va fi înjumătăţită în cazul cel mai optimist, însă calitatea va fi de grâu furajer, nu unul de consum. Aşa cum vedem până acum, în loc de 5-6.000 de kilograme la hectar fermierii vor face în jur de 2.500-3.000 kilograme la hectar, dar grâu de calitate inferioară’, a arătat Ioan Rus. 

În ce priveşte porumbul, Ioan Rus a spus că cel mai afectat este cel aflat într-un stadiu avansat de vegetaţie, care se pare că nu se mai poate recupera, şi că există unele speranţe acolo unde porumbul nu este foarte mare. De asemenea, din primele evaluări există pagube însemnate la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie. 

Şeful DADR Mureş a spus că evaluările continuă şi cu restul producătorilor agricoli, iar toţi cei afectaţi trebuie să completeze un formular de înştiinţare de afectare a culturilor, apoi se vor face deplasări în teren. 

Ioan Rus a arătat că dintre cei 10 fermieri, doar unul are asigurare la culturile agricole, dar a afirmat că mai sunt agricultori asiguraţi, însă trebuie verificate poliţele de asigurare, deoarece a întâlnit cazuri în care anumite riscuri nu erau acoperite. 

‘Am întâlnit asigurări la sfecla de zahăr, dar încă nu ştim riscurile pentru care sunt asigurate culturile. Avem un caz de inundaţii pe 10 hectare, iar acest risc nu era cuprins în poliţa de asigurare. Ar fi bine ca fermierii să fie atenţi la poliţe, ca să cuprindă culturile şi riscurile cele mai frecvente’, a precizat şeful DADR Mureş. 

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a anunţat marţi că ultima evaluare arată că în urma tornadei de duminică seara la Cuci şi Dătăşeni au fost afectate 353 de acoperişuri ale locuinţelor, 12 dintre acestea fiind distruse în totalitate. 

Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...
Ultima oră
Pe aceeași temă