Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

TEPCO a falsificat rapoarte de control

Nori de fum alb deasupra centralei de la Fukushima au dus ieri la o nouă alertă, în timp ce TEPCO se află pe banca acuzaţilor pentru că a falsificat rapoarte de control al instalaţiilor. Cu zece zile înaintea ...

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

21.03.2011 - 19:27

Nori de fum alb deasupra centralei de la Fukushima au dus ieri la o nouă alertă, în timp ce TEPCO se află pe banca acuzaţilor pentru că a falsificat rapoarte de control al instalaţiilor.

Cu zece zile înaintea seismului şi a tsunami-ului care au devastat nord-estul Japoniei şi au avariat centrala nucleară de la Fukushima, TEPCO a remis un document autorităţilor în care recunoştea că a falsificat datele din registrele de control. Anterior, firma care exploatează centrala asigurase că a verificat circa 30 de piese care în realitate nu fuseseră controlate. TEPCO a recunoscut că o piesă de alimentare a unei valve de control a temperaturii reactorului nu a fost inspectată 11 ani, deşi tehnicienii, care se mulţumeau cu un control de rutină, indicau contrariul. Controalele au fost insuficiente şi la alte piese, printre care elemente relative la sistemele de răcire şi la grupul electrogen de urgenţă.

Raportul TEPCO a fost cerut de autorităţile nipone pentru a se asigura că procedurile erau respectate. „Planul de control al instalaţiilor şi gestionarea întreţinerii erau neadecvate", a conchis Agenţia naţională pentru securitate nucleară, adăugând că şi „calitatea inspecţiilor era insuficientă".

Înainte de a surveni catastrofa din 11 martie, Agenţia de securitate nucleară îi ceruse TEPCO să conceapă un nou plan de întreţinere. Seismul şi tsunami-ul devastator au provocat oprirea a şase reactoare la centrala Fukushima 1, au întrerupt alimentarea electrică, au inundat generatoarele diesel pentru situaţii de urgenţă şi au oprit sistemele de răcire. Această înlănţuire nefericită a degenerat într-o cascadă de accidente din ce în ce mai grave şi echipele TEPCO, susţinute de militari şi pompieri, luptă de atunci fără încetare, încercând să evite ca situaţia la cele patru reactoare să nu scape de sub control. „Nu este posibil să spunem în ce măsură lipsurile constatate în ce priveşte între-ţinerea şi controlul instalaţiilor au influenţat sau nu cascada de probleme care a urmat seismului", arată Agenţia, care precede lansarea de investigaţii după încetarea crizei, subliniind că în prezent urgenţa este evitarea dezastrului.

Scandaluri precedente

Imaginea companiei TEPCO a suferit şi în trecut din cauza unor scandaluri răsunătoare. Astfel, din cauza falsificării rapoartelor în 2002, compania a trebuit să oprească temporar pentru inspecţii cele 17 reactoare nucleare pe care le administrează, inclusiv cele de la Fuku-hima. Afacerea s-a soldat atunci cu demisia PDG şi a braţului drept al acestuia.

În 2007, după un seism în regiunea Niigata (coasta Mării Japoniei), TEPCO a trebuit să oprească cea mai mare centrală a sa, cea de la Kashiwazaki-Kariwa, care are şapte reactoare. Compania a recunoscut că emisiile radioactive de la acel sit imens au fost mai importante decât admisese iniţial. În situaţia prezentă, la Fukushima diferendele perceptibile dintre TEPCO şi autorităţi nu facilitează transparenţa informaţiilor, nici munca tehnicienilor care şi-au asumat riscul la faţa locului pentru a stopa escaladarea situaţiei.

Noi incidente

Un fum cenuşiu a plutit peste reactorul 3 de la Fukushima, apoi reactorul 2 a lăsat în aer nori albi de fum, accidentele antrenând evacuarea unei părţi a personalului care lucrează pentru repunerea în funcţiune a sistemelor de răcire a reactoarelor. Agenţia de securitate nucleară a declarat că este vorba despre primele incidente notabile de miercurea trecută şi nu este în măsură să explice originea acestor nori de fum.

Reactorul 3 este în centrul preocupărilor de câteva zile. Grav avariat de o explozie care a aruncat în aer partea superioară a reactorului, el este încărcat cu combustibil MOX, un amestec de oxid de uraniu şi de plutoniu, ale căror emanaţii sunt deosebit de nocive.

Cele şase reactoare ale centralei Fukushima au fost conectate la alimentarea electrică, dar echipamentele trebuie testate de tehnicieni înainte de a fi alimentate pentru evitarea unui scurtcircuit. Potrivit televiziunii publice NHK, verificările pot dura două-trei zile.

În aşteptarea repunerii în funcţiune a echipamentelor centralei, militarii şi pompierii continuau ieri să stropească reactoarele avariate cu tunuri cu apă pentru a răci combustibilul şi a evita producerea de emanaţii radioactive importante în atmosferă. Operaţiunile au fost suspendate după apariţia norilor de fum. Populaţia rămâne în alertă, în special cei 35 milioane de locuitori din regiunea Tokio care se tem că vântul care bate dinspre centrală poate aduce substanţe radioactive. Autorităţile au dat asigurări, precizând că nivelul radioactivităţii nu este periculos pentru sănătate şi au decis interzicerea vânzării de legume cultivate în zone din apropierea centralei.

Consecinţe pe termen lung

Guvernul nipon a decis că centrala de la Fukushima nu va mai fi utilizată după seria de accidente. La rândul ei, Autoritatea franceză pentru securitate nucleară (ASN) avertiza că emanaţiile radioactive de la centrala Fukushima sunt „importante" şi sursă a unei contaminări locale. Emanaţiile radioactive „sunt deja importante şi continuă. Trebuie să ne aşteptăm ca Japonia să gestioneze pe termen lung consecinţele acestor emanaţii importante pe teritoriul său, este o problemă pe care Japonia o va avea de tratat zeci şi zeci de ani".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...