13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTariceanu, Vosganian si Chiuariu sunt cercetati penal

Tariceanu, Vosganian si Chiuariu sunt cercetati penal

Directia Nationala Anticoruptie a confirmat, luni, ca se fac cercetari in dosarul penal referitor la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii, se precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii.

De asemenea, potrivit DNA, cercetarile presupun si verificarea imprejurarilor emiterii hotararii de Guvern 377/2007.

Departamentul National Anticoruptie precizeaza ca procurorii efectueaza, in cadrul dosarului penal inregistrat in septembrie 2006, acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite societati comerciale, si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati.

Responsabilii cu privire la aceasta asociere sunt Dan Mihai Toader, cel care conduce Posta Romana, Zsolt Nagy, fostul ministru al Comunicatiilor, Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, cei care au contrasemnat hotararea de guvern. Toti patru semnatarii fac obiectul cercetarii DNA.

Potrivit documentului, in urma informatiilor aparute in presa privind asocierea Postei Romane cu doua societati comerciale pe actiuni, procurorii au extins verificarile cu privire la modul in care, imobilul situat in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publica a statului, a fost constituit de catre Compania Nationala Posta Romana ca aport la capitalul social al unei firme private S.C. Imopost Developments S.A.

Cercetarile presupun, intre altele si verificarea imprejurarilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare.

"Avand in vedere stadiul cercetarilor, in acest moment nu se pot furniza alte detalii in legatura cu acest dosar", se mai precizeaza in comunicat.

Departamentul National Anticoruptie a facut aceste precizari dupa declaratiile de duminica ale presedintelui PIN, Cozmin Gusa, potrivit carora Departamentul National Anticoruptie are un dosar de cercetare care il vizeaza pe actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu.

In prima sa luna de mandat, in aprilie 2007, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a avizat favorabil o hotarare de guvern prin care imobilul situat pe Calea Victoriei nr. 133-135, cu terenul aferent, trecea din domeniul public al statului in cel privat al statului, girand astfel o asociere ilegala datata 1 august 2005, dintre Posta Romana si un grup de interese din jurul democratilor si liberalilor. In urma asocierii a rezultat firma Imopost Development SA, in care Posta Romana detine o cota minoritara de actiuni. Firma Imopost Developments SA este condusa de Sorin Creteanu, care conduce afaceri privind grupul Baneasa Popoviciu si este partener cu Adriean Videanu si Calin Popescu Tariceanu.

Gusa sustine ca "Posta Romana nu putea sa intre intr-o astfel de asociere fara licitatie publica. In al doilea rand, este vorba despre subevaluare. Metrul patrat de teren in Calea Victoriei, la ora actuala, este in jur de 3.500 euro. Terenul in cauza are 13.000 metri patrati. Mai era si cladirea de peste 20.000 metri patrati utili. Deci este vorba despre circa 100 milioane euro. Participatiunea Postei Romane a fost evaluata la 4,5-5 milioane euro".

"Pe baza acestor fapte, am informatii precise si verificate ca in acest moment Departamentul National Anticoruptie are un dosar de cercetare care il vizeaza pe actualul ministru al Justitiei", a spus Gusa.

Potrivit unor informatii aparute in presa, ministrul Zsolt Nagy este deja cercetat de DNA in acelasi dosar, pentru ca si el si-a pus semnatura pe HG 377/2007, care a facut posibila scoaterea ilegala din proprietatea publica a statului a terenului aflat in administrarea Postei Romane in beneficul asocierii private cu un grup de firme in care actionari sunt oamenii de afaceri Sorin Creteanu si Puiu Popovici. Sorin Creteanu a construit pentru compania premierului Tariceanu, Automotive Trade Services SRL, un showroom, iar Puiu Popovici este un apropiat al primarului Videanu. Participarea Companiei Nationale Posta Romana la capitalul social al Imopost Development SA cu un teren aflat in proprietate publica a statului a fost una ilegala. "Suntem singura tara din cele 27 ale Uniunii Europene in care un ministru al Justitiei este cercetat pentru fapte penale si nimeni nu ne spune nimic", a declarat Cozmin Gusa, solicitand premierului Tariceanu sa faca de urgenta o declaratie in legatura cu acest caz.

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă