21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSurse: Dinu Pescariu și Claudiu Florică, audiați la DNA

Surse: Dinu Pescariu și Claudiu Florică, audiați la DNA

Dinu Pescariu și omul de afaceri Claudiu Florică au fost audiați, luni, de procurorii anticorupție, în dosarul '„Microsoft 3'', potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres.

În 10 aprilie, DNA i-a pus sub acuzare pe Dinu Pescariu și Claudiu Florică, reprezentanți ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În acest dosar mai sunt cercetați Ion Adrian Stănescu și Andrei Săvulescu, consilier asistent, respectiv director general la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor, Călin Tatomir, director general Microsoft România SRL, precum și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor.

Potrivit procurorilor DNA, faptele ar fi fost comise în contextul în care, în luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft. Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor, ar fi optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza, conform legislației în vigoare, decât prin organizarea unei licitații publice.

„În acest context, inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con-Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Sandu Gabriel, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr. 258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală, în dosarul nr. 1191/1/2015, au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență)", acuză procurorii DNA.

DNA mai susține că, în urma înțelegerii avute cu Pescariu și Florică, Gabriel Sandu ar fi aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru „Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare". Documentația care a stat la baza licitației, respectiv referatul de necesitate și caietul de sarcini, conținea condiții restrictive nejustificate, fiind favorizată în acest mod societatea D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din care făcea parte și firma Dim Soft SRL.

Prejudiciul din dosar se ridică la 51,4 milioane de euro, reprezentând diferența dintre suma plătită de minister și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către SC Dim Soft SRL, fiind creat totodată un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

 

În curs de actualizare.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă