6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSuicidul lui Năstase, povestit de procurori

Suicidul lui Năstase, povestit de procurori

Parchetul General arată în rezoluţia prin care au închis dosarul tentativei de suicid a lui Adrian Năstase că intenţia acestuia a existat, iar rănile provocate de glonţul pe care şi l-a tras au necesitat îngrijiri medicale de 14-16 zile.

 

Intenţia fostului prim-ministru Adrian Năstase de a se sinucide a survenit înainte ca poliţiştii care puneau în aplicare mandatul de executare a pedepsei de doi ani de închisoare să ajungă la domiciliul din Zambaccian, arată procurorii Parchetului General în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale dată în dosarul în care au cercetat incidentul care s-a petrecut la domiciliul lui Adrian Năstase când acesta s-a împuşcat.

De asemenea, potrivit aceluia­şi document, rănile provocate de glonţul pe care şi l-a tras aveau nevoie de 14-16 zile de îngrijiri medicale. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai stabilit că poli­ţiştii care au mers acasă la Adrian Năstase pentru a pune în aplicare mandatul de executare a pedepsei şi-au îndeplinit corect atribuţiunile, procurorii stabilind că nu se poate reţine vreo neglijenţă în serviciu a acestora.

Audiat de Parchetul General, unul dintre poliţişti a spus că evaluarea făcută la faţa locului nu indica că Năstase urma sa creeze probleme în executarea mandatului.

Şeful Secţiei a II-a din Parchetul General, procurorul Horia Şelaru, cel care a instrumentat dosarul, arată în rezoluţia amintită că pe 20 iunie, în jurul orei 23.30, a fost sesizat telefonic de către şeful Poliţiei Române în legătură cu faptul că în timpul procedurilor de punere în aplicare a mandatului privind executarea pedepsei închisorii emis pe numele condamnatului Adrian Năstase, desfăşurate în seara aceleaşi zile la domiciliul său, acesta a încercat să se sinucidă folosind o armă de foc. Pe de altă parte, unul din poliţişti le-a povestit procurorilor scena împuşcă­turii: ,,…După ce s-a aşezat pe fotoliu, m-a invitat şi pe mine să iau loc pe fotoliul alăturat. În acel moment, a afirmat: «îmi cer scuze că vei fi implicat ­într-un eveniment deosebit». Auzind această afirmaţie, ­m-am alarmat şi mă gândeam ce dorea să spună, ori ce dorea să facă, deoarece nu obser­vasem să aibă nimic asupra sa, în afară de cărţile pe care le luase din bibliotecă. În momentele imediat următoare, l-am observat cum duce mâna spre stânga corpului, spre şezutul fotoliului pe care stătea. Când i-a revenit mâna, am văzut în mâna acestuia un revolver. ­Realizând ­ceea ce doreşte să facă, m-am repezit asupra mâinii în care ţinea arma pentru a-l dezarma”.

Ce spune fostul premier

Parchetul General susţine în rezoluţia amintită că Adrian Năstase a confirmat faptul că a luat decizia suicidală anterior prezentării poliţiştilor pentru punerea în aplicare a acesteia. „Fiind hotărât cu privire la suicid, am spus familiei şi poliţiştilor că doresc să cobor în bibliotecă să-mi iau nişte cărţi. Astfel, am coborât însoţit de către unul dintre poliţişti, am luat nişte cărţi din bibliotecă, le-am pus pe masă, iar poliţistului i-am spus că este o decizie care mă priveşte. Acela a fost momentul în care, cu mâna stângă, am scos revolverul din buzunarul pantalonilor. Când a văzut arma, poliţistul s-a repezit spre mine şi mi-a prins mâna cu care ţineam arma. Au urmat momente în care ne-am luptat în încercarea de a-mi duce la bun sfârşit hotărârea suicidală, iar poliţistul încercând să-mi ia arma din mână. La un moment dat, am căzut pe jos, eu reuşind să ţin arma în mâna stângă. Atunci am apucat să armez revolverul prin tragerea cocoşului spre spate. Fiind pregătit pentru tragere, în timp ce mă luptam cu poliţistul să scap şi să nu-l rănesc, mi-am îndreptat revolverul spre zona capului şi am apăsat pe trăgaci. Menţionez că mâna era întinsă şi ţineam arma în sens invers spre mine. După ce am tras, am simţit o arsură puternică în zona gâtului, iar în clipele imediat următoare am fost dezarmat de poliţist, care mi-a pus cătuşele, dar mi le-a dat jos la sosirea echipei medicale”, a susţinut Năstase în faţa procurorilor.  

Adrian Năstase, achitat în dosarul „Mătuşa Tamara”

Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat în dosarul „Mătuşa Tamara”, în urma unei decizii a completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Sentinţa este definitivă. Completul de trei judecători dăduse, în 15 decembrie, aceeaşi sentinţă.

Dosarul se referă la provenienţa sumei de 400.000 de dolari în contul Danielei Năstase, soţia lui Adrian Năstase. Conform unui contract de vânzare-cumpărare, banii proveneau din vânzarea unor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, Tamara Cernasov.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă