21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiile de doctorat, organizate doar de anumite universitati

Studiile de doctorat, organizate doar de anumite universitati

Pentru a pune ceva ordine in organizarea si eliberarea diplomelor de doctorat si a pune frana obtinerii acestui titlu de catre o multime de neaveniti, aceasta forma de studii postuniversitare va putea fi urmata doar la unele universitati. Modificarile vor avea in vedere si reducerea numarului de doctoranzi arondat unui coordonator, numarul maxim urmand a fi de 20 de persoane.

Aprobarea pentru organizarea programelor de doctorat va fi data in viitor de Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) doar anumitor universitati si cu respectarea unor criterii mai dure.
"CNATDCU va verifica toate universitatile de stat si particulare si apoi va decide ce institutii de invatamant superior pot organiza studii doctorale. O alta propunere are in vedere eliminarea doctoratului profesional, pastrand doar doctoratul stiintific, bazat pe creatie si cercetare stiintifica avansata. De asemenea, am mai decis ca, pentru a elimina plagiatul, sa pasam responsabilitatea privind originalitatea lucrarii coordonatorului de doctorat. Daca se vor semnala cazuri de plagiat, profesorului coordonator i se va retrage titlul de coordonator de doctorat, iar studentului – titlul de doctor", a precizat Anton Hadar, presedintele Federatiei Alma Mater.

Referitor la formele de invatamant la studiile doctorale, s-a optat pentru invatamantul la zi si cel cu frecventa redusa. De asemenea, s-a discutat si despre limitarea numarului de doctoranzi pentru un coordonator de doctorat. S-a spus ca numarul optim pentru un coordonator este intre 15 si 20 de doctoranzi. Inca nu se stie ce se va intampla cu actualii conducatori de doctorat care acum au mai mult de 20 de doctoranzi, deci dupa votarea legii in formula propusa s-ar situa in ilegalitate. Nu in ultimul rand studentul doctorand, care va beneficia de o bursa de minimum 1.000-1.200 de lei/luna,  va fi asimilat pe perioada studiilor asistentului de cercetare si va putea preda 4-6 ore pe saptamana la universitatea respectiva.

Printre cazurile celebre de doctorate fara acoperirea stiintifica si greutatea unui asemenea titlu, ii reamintim pe Dinel Staicu, Genica Boerica si Nicolae Mischie. Fabrica de doctorate s-a mai domolit in ultimii trei ani, mai ales dupa multele scandaluri aparute in presa, numarul acestora fiind mai redus decat cel din perioada 2000-2005, cand in Romania s-au acordat aproape zece mii de titluri de doctor. Evident,  foarte multe de o categorie inferioara, nicidecum de valoarea celor de la universitati celebre si bine cotate din strainatate. Chiar daca se va schimba legislatia in materie de doctorate, fara introducerea de sanctiuni foarte dure, doctoratele plagiate vor continua sa fie la moda si obtinerea unui titlu de doctor va fi in continuare facila unor persoane care dispun de bani sau influenta politica.

Discutiile de ieri dintre ministrul Ecaterina Andronescu si sindicatele din invatamant au avut in vedere si studiile de masterat. S-a propus ca masteratul sa poata fi urmat la aceleasi trei forme de invatamant ca si cele de la licenta – zi, frecventa redusa, invatamant la distanta cu frecventa redusa –, diferenta dintre ultimele doua urmand a fi stabilita zilele urmatoare. Pentru a creste si seriozitatea acestor programe de studii postuniversitare, masteratele la frecventa redusa sau invatamant la distanta cu frecventa redusa vor fi organizate doar de catre universitatile care au programe similare acreditate la forma de invatamant zi. Vor ramane neschimbate tipurile de masterat, care se vor pastra in actuala formula, anume masterate Bologna, complementare, clasice, interdisciplinare, de cercetare si formare continua.

Cele mai citite

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor printr-un consult optometric regulat

Sănătatea ochilor este esențială pentru o viață de calitate. În acest sens, un consult optometric regulat poate juca un rol crucial. Află de ce...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă