16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialStudentii de la "Spiru Haret", obligati sa se transfere

Studentii de la “Spiru Haret”, obligati sa se transfere

Potrivit ordonantei de urgenta adoptate miercuri in Guvern, programele de invatamant la distanta (ID) din cadrul Universitatii "Spiru Haret" se desfiinteaza. In aceste conditii, toti studentii inmatriculati in anul I la ID in perioada 2005-2008 trebuie sa se transfere la o alta forma de invatamant autorizata provizoriu sau acreditata. Nu scapa de transfer nici studentii inmatriculati in aceeasi perioada (2005-2008) la forma de invatamant cu frecventa redusa. In aceste conditii, toti studentii de la "Spiru Haret" care doresc sa ramana la aceeasi universitate vor trebui sa se transfere la zi. Alte reglementari inscrise in ordonanta de urgenta, care urmeaza sa se publice in Monitorul Oficial, vizeaza conducerea universitatii, modalitatea de sustinere a examenului de licenta, completarea studiilor pentru studentii sau absolventii de la Facultatea de Drept etc.

 

Imediat ce va incepe anul universitar 2009-2010, pe parcursul primului semestru, Universitatea "Spiru Haret" va trebui sa inceapa procedurile pentru alegerea conducerii institutiei, inclusiv a unui rector confirmat prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, potrivit legii. Reamintim ca in prezent rectorul de la "Spiru Haret", Aurelian Bondrea, in varsta de peste 80 de ani, nu mai este confirmat de MECI din anul 2000. O data cu intrarea in vigoare a respectivei ordonante de urgenta, Universitatea "Spiru Haret" va intra intr-un proces de monitorizare speciala pe o durata de trei ani. In aceasta perioada se va urmari asigurarea respectarii standardelor legale de calitate specifice, potrivit unei metodologii ce urmeaza a fi aprobata prin ordin al ministrului Ecaterina Andronescu.

Monitorizarea speciala vizeaza si modul de organizare a examenelor de licenta, in baza unei reglementari MECI. Reamintim ca, in urma controlului echipei de la MECI, s-a constatat ca la "Spiru Haret" absolventii sustineau licenta in baza unui program de calculator, care le acorda si notele, deci nici vorba de o examinare a profesorilor, asa cum este practica obisnuita in toata lumea universitara. De altfel, softul respectiv acorda notele si pe un document care cuprindea mii de studenti un profesor isi punea semnatura in bloc. O asemenea modalitate de examinare in cadrul licentei se aplica la toate formele de invatamant, inclusiv la zi. In concluzie, ordonanta de urgenta subliniaza foarte clar ca daca studentii de la Invatamant la Distanta, inscrisi in perioada 2005-2008, urmeaza procedurile stabilite, deci vor sustine si examenul de licenta potrivit metodologiilor MECI, vor beneficia de o diploma recunoscuta de stat.

 

In caz contrar, daca nu se vor supune prevederilor legale, diploma lor de la "Spiru Haret" nu va fi recunoscuta de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, cu consecintele evidente pe piata muncii. Dupa ce a izbucnit scandalul la aceasta universitate, care s-a multiplicat la o scara de neimaginat in doar cativa ani, unii angajatori au inceput sa se uite cu mare atentie pe diplomele de licenta, cele de la "Spiru Haret" devenind niste cartoane fara acoperire, tot mai necautate.

» Completarea studiilor
Avand in vedere ca Universitatea "Spiru Haret" a adoptat o varianta total diferita fata de cea legala in privinta Facultatii de Drept, absolventii acesteia vor fi obligati sa mai mearga la scoala. Concret, pentru a avea o diploma de licenta legala, absolventii de la specializarea Drept, cu o durata de trei ani si 180 de credite, au dreptul sa isi completeze studiile la patru ani si 240 de credite in facultati de drept acreditate. Fara completarea studiilor si intrarea in normalitate, cum este in cazul studiilor universitare la specializarea Drept la toate celelalte facultati, diploma de la "Spiru Haret" va fi doar o hartie fara acoperire.

Cele mai citite

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă