23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialStomatita aftoasa recurenta, tratata cu vitamina B12

Stomatita aftoasa recurenta, tratata cu vitamina B12

Un colectiv de medici de la Universitatea Ben Gurion, din Israel, a descoperit ca o doza zilnica de vitamina B12, administrata inainte de culcare, constituie o un tratament simplu, eficient si cu grad scazut de risc, pentru prevenirea stomatitei aftoase recurente.

Potrivit doctorului Ilia Volkov, conducatorul colectivului, “de aceasta boala sufera pana la 25 la suta din populatie, dar pana acum nu s-a gasit o abordare terapeutica optima”.

Rezultatele studiului au aparut in editia pe Ianuarie-Februarie a revistei The Journal of the American Board of Family Medicine.

Cercetatorii au testat efectele vitaminei B12 pe 58 de pacienti (alesi la intamplare) suferind de stomatita aftoasa recurenta. La jumatate dintre subiecti li s-a administrat, la culcare, pe cale orala, o doza de 1000 de micrograme de vitamina B12 – ceilalti primind un placebo. La capatul a sase luni, s-a constatat vindecarea in cazul a 74 la suta dintre pacientii tratati cu B12. Din grupul de control (pacientii “tratati” cu pilule inofensive), s-au vindecat doar 32 la suta.

Pacientii tratati cu adevarat au avut, pe parcursul jumatatii de an cat a durat tratamentul, dureri progresiv mai putin intense si ulceratii mai putine si mai rare. In schimb, in cazul pacientilor care doar credeau ca sunt tratati, intensitatea durerilor a scazut in primele trei luni, pentru a creste din nou in urmatoarele trei luni.

Un ultim amanunt: pacientii care au primit tratamentul real sau facut mai bine sau chiar sau vindecat, in proportiile mentionate) fara sa se fi constatat vreo influenta a nivelului initial de vitamina B12 in sange.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă