16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialSprânceană, spaima conturilor

Sprânceană, spaima conturilor

Unul dintre afaceriştii „celebri” ai Craiovei, cercetaţi pentru rambursări ilegale de TVA, a fost reţinut ieri de procurori la graniţa cu Ungaria.

Omul de afaceri Samir Sprânceană a fost reţinut ieri dimineaţă, în jurul orei 4.00, la Vama Cenad, din judeţul Timiş în momentul în care intenţiona să părăsească România.  Afaceristul cercetat în 2006 pentru rambursări ilegale de TVA este acuzat de procurorii DIICOT Craiova de fraudă cu carduri. Procurorii au efectuat ieri patru percheziţii domiciliare în Bănie, în urma cărora au fost descoperite carduri false şi aparate de copiere a datelor folosite de reţeaua de fraude informatice din care este suspectat că a făcut parte şi Sprânceană.   Omul de afaceri a fost adus ieri la sediul DIICOT Craiova pentru audieri. Procurorul Adrian Glugă, şeful DIICOT Craiova, a declarat ieri că Samir Sprânceană este cercetat pentru constituire de grup infracţional, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronice, punerea în circulaţie a instrumentelor de plată falsificate şi acces fără drept la un sistem infiormatic. Potrivit şefului Brigăzii de Crimă Organizată Craiova Craiova, comisar Silviu Văcaru, grupul infracţional din care făcea parte Samir Spânceană s-a ocupat de extrageri frauduloase de bani din ţări precum Italia, Spania şi Suedia.

Cine este Samir Sprânceană

Omul de afaceri craiovean nu se află la prima confruntare cu anchetatorii. Samir Sprânceană a fost trimis în judecată în celebrul caz al returnărilor ilegale de TVA din perioada 2001-2004. Sprânceană a fost reţinut de procurorii DIICOT în 2006, sub acuzaţia că, împreună cu alte persoane, a păgubit statul cu 66 milioane lei (circa 17 milioane euro la vremea respectivă – n.r.) prin rambursări ilegale de TVA, obţinute de la fiscul doljean. După ce a stat încarcerat câteva luni la Penitenciarul Rahova, omul de afaceri a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, pe motiv că procesele sale se desfăşurau aici.

Câteva luni mai târziu, a fost eliberat de magistraţii de la Curtea de Apel Craiova, nimeni alţii decât colegii soţiei sale, judecătoarea Camelia Sprânceană. Anul trecut, procesul s-a suspendat după ce inculpaţii din dosar au invocat excepţia de neconstituţionalitate. Dosarul a fost trimis la Curtea Constituţională, dar răspunsul judecătorilor  întârzie să apară. În acelaşi dosar cu Sprânceană a fost trimis în judecată şi asociatul lui, Adrian Berceanu, ginerele fostului deputat PSD Mihai Nicolescu şi prieten, potrivit propriilor declaraţii, cu mai celebrul Serghei Gorbunov. Numele lui Sprânceană mai apare într-un alt dosar de rambursări ilegale de TVA, care a ajuns pe masa judecătorilor în luna iulie 2008.

Legături la nivel înalt

Dosarul are inculpaţi 36 de funcţionari de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, trimişi în judecată de procurorii DNA pentru prejudicierea bugetului de stat cu peste 30 milioane euro, prin rambursări ilegale de TVA către firmele lui Genică Boerică,  Samir Sprânceană şi Ion Fotescu. Samir Sprânceană este un apropiat al lui Ristea Priboi, fost ofiţer de Securitate şi SIE, dar şi fost consilier al lui Adrian Năstase şi fost deputat PSD.

Grupul din care făcea parte Sprânceană extrăgea bani de pe cardurile italienilor, spaniolilor şi suedezilor.

Cele mai citite

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă