Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la opt ani de închisoare în dosarul devalizării FNI. Sentința Curții de Apel București este definitivă. Instanța a dispus confiscarea sumei de 13 milioane de dolari din conturile lui SOV

Omul de afaceri Sorin Ovidiu VÎntu a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, în dosarul FNI, a decis marți Curtea de Apel București. De asemenea, magistrații au dispus confiscarea a 13 milioane de dolari din conturile lui SOV. Decizia instanței este definitivă.

Share

Alex Mihăilescu 0 comentarii

Actualizat: 21.02.2017 - 15:50

UPDATE 12.20: Omul de afaceri Sorin Ovidiu VÎntu a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare, în dosarul FNI, a decis marți Curtea de Apel București. De asemenea, magistrații au dispus confiscarea a 13 milioane de dolari din conturile lui SOV. Decizia instanței este definitivă. 

În primă instanță, omul de afaceri a fost condamnat la șase ani de închisoare.


Curtea de Apel București se va pronunța, marți, în dosarul FNI, în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru spălare de bani, după ce sentința a fost amânată de patru ori. În primă instanță, judecătorii au decis condamnarea la șase ani și patru luni de închisoare a fostului om de afaceri. De asemenea, magistrații au dispus să îi confiște șapte milioane de dolari.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti ar urma să dea, marţi, o sentinţă definitivă în dosarul FNI - Vîntu, după ce au amânat, în 15 februarie, pentru a patra oară, pronunţarea unei decizii.

Amânările anterioare au avut loc în 18 ianuarie, 1 februarie şi 8 februarie, judecata în dosar încheindu-se în 18 ianuarie, după 20 de termene.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată în septembrie 2012, fiind acuzat de spălare de bani și instigare la delapidare.

Cercetările au vizat devalizarea Fondului Naţional de Investiţii (FNI), Băncii Agricolă (BA), Băncii de Investiţii şi Dezvoltare - BID şi Băncii Române de Scont.

SOV a primit pedeapsa pentru inginerii financiare aparent legale, prin care a "reciclat" sume obținute din delapidarea FNI, reuşind să ascundă banii prin creditări ale societăţilor sale, prin achiziţionarea unor imobile şi vânzări repetate, potrivit motivării deciziei de condamnare a omului de afaceri.

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti care l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu a arătat, în motivarea deciziei, că, după ce a intrat în posesia sumelor de bani scoase nelegal din patrimoniul FNI, prin intermediul luiNicolae Popa sau al societăţilor în care era administrator sau asociat majoritar, omul de afaceri a folosit "mai multe mecanisme prin care a reciclat aceste sume, cu scopul de a le ascunde adevărate provenienţă infracţională".

Potrivit instanţei, deşi ştia că banii erau proveniţi din delapidarea săvârşită de Nicolae Popa, infracţiune pentru care acesta a şi fost condamnat, Sorin Ovidiu Vîntu a ascuns şi disimulat această sumă prin multiple operaţiuni de dispoziţie şi de circulaţie a proprietăţii unor bunuri ori ale drepturilor asupra acestora, fiind astfel întrunite elementele de conţinut ale infracţiunii de spălare a banilor.

Judecătorul a stabilit că Sorin Ovidiu Vîntu, prin inginerii financiare aparent legale, pornind însă de la o bază ilegală, întrucât banii proveneau din delapidare, a ascuns, a disimulat natura juridică a provenienţei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, prin creditări ale societăţiilor proprii, care la rândul lor creditau alte societăţi ce cumpărau unităţi de fond răscumpărate la valori majorate artificial, cu care erau achiziţionate imobile, chiar în ziua transferării în contul lui Vîntu a sumelor de provenienţă infracţională, imobile ce erau vândute succesiv unor societăţi comerciale aparţinând tot acestuia, dar şi prin crearea de depozite şi transferuri repetate între inculpat şi conturile SC Gelsor SA.

"Deşi procurorul a reţinut că fapta inculpatului având ca obiect material sume de bani provenite din infracţiunea de înşelăciune realizează elementele de conţinut constitutiv ale infracţiunii (...), instanţa constată şi (...) că sub aspectul elementului material al laturii obiective a infracţiunii de spălare a banilor, inculpatul a efectuat activităţi, manopere de ascundere, de disimulare a adevăratei naturi a bunurilor incorporale (...), neputându-se reţine că acesta doar a dobândit, deţinut sau folosit bunul de la făptuitorul infracţiunii principale sau de la un intermediar ştiind că bunul dobândit provine din infracţiunea principală, argumente în raport de care se va proceda la schimbarea încadrării juridice în sensul menţionat", a notat judecătorul în motivare.

Citește totul despre:

Comentarii