13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă cere monitorizarea procesului de actualizare a listelor electorale

Societatea civilă cere monitorizarea procesului de actualizare a listelor electorale

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au semnat o scrisoare în care cer Guvernului României să înfiinţeze un comitet de monitorizare a procesului de actualizare a listelor electorale.

În scrisoare, semnatarii specifică faptul că revizuirea listelor electorale “nu poate opera decât pentru viitor, neavând vreo legătură cu scrutinul desfăşurat pe 29 iulie”, susţinând că referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu trebuie validat sau invalidat “după regulile ȋn vigoare la acea dată”. 

Semnatarii spun că măsura înfiinţării unui comitet de monitorizare a procesului de actualizare a listelor electorale este necesară pentru “pentru a reduce actuala stare de confuzie, a mări ȋncrederea publicului ȋn gestionarea situaţiei post-referendum şi a viitoarelor runde de alegeri”.

Potrivit scrisorii, comitetul de monitorizare ar trebui să aibă următoarele responsabilităţi: “să valideze criteriile pe baza cărora se poate decide eliminarea unei persoane de pe listele electorale, să certifice că ȋn procesul de actualizare a listelor au fost respectate ȋntocmai aceste criterii şi că nici o persoană cu drept de vot nu a fost eliminată pe nedrept de pe listele electorale.”

Membrii societăţii civile au propus şi ce componenţă ar trebui să aibă acest comitet. Astfel, la procesul de montiorizare al reactualizării listelor ar trebui să ia parte preşedinta ICCJ, preşedinta BEC, câte un reprezentant al partidelor parlamentare, un reprezentant al preşedintelui suspendat, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai organismelor internaţionale competente. Potrivit textului scrisorii, comitetul ar trebui să îşi înceapă activitatea începând de săptămâna viitoare, “dat fiin calendarul ambiţios de lucru” anunţat de Guvern.

În finalul scrisorii, reprezentaţii societăţii civile specifică că “este fără precedent ca o ţară membră UE să ajungă ȋn situaţia de a actualiza listele electorale după desfaşurarea scrutinului.”

Scrisoarea este semnată de următoarele organizaţii: Expert Forum (EFOR), Freedom House, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România- Comitetul Helsinki (APADOR-CH), ActiveWatch – Agenţia pentru Monitorizaresa Presei, Asociatia pentru Protectia si Documentarea Monumentelor si Patrimoniului (ProDoMo), Reaching Out.

Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă