13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSenatul a fost reclamat la CCR pentru refuzul de a aplica...

Senatul a fost reclamat la CCR pentru refuzul de a aplica o decizie judecătorească

Consiliul Superior al Magistraturii, la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate, a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la refuzul Senatului de a pune în aplicare sancţiunea disciplinară de revocare din funcţie a senatorului Daniel Akos Mora, declarat incompatibil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă.

Este un conflict juridic de natură constituţională între autorităţile statului, respectiv între Agenţia Naţională de Integritate, care l-a găsit incompatibil pe senatorul Daniel Mora, şi Senat, care refuză să pună în aplicare decizia de incompatibilitate confirmată prin sentinţă definitivă de instanţa supremă.

Citeşte şi: ANI somează Senatul: Mora Akos Daniel trebuie revocat din funcţia de senator!

ANI a solicitat în mod repetat Senatului României să pună în aplicare revocarea din funcţie a senatorului Mora pentru a se respecta, astfel, decizia definitivă de incompatibilitate a Înaltei Curţi, pronunţată pe data de 24 septembrie 2013.

Însă Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din cadrul Senatului României a refuzat să aplice decizia Justiţiei. „Comisia juridică, în unanimitate, a constatat că solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate nu se referă la mandatul de senator al domnului Daniel Mora şi, în consecinţă, nu este de competenţa Senatului să se pronunţe. (…) Această chestiune nu e o problemă ce ţine de competenţa Senatului”, a declarat preşedintele comisiei, senatorul Teodor Chiuariu.

Cum ANI nu poate sesiza direct CCR ( nu permite legea) de faptul că Senatul refuză să pună în aplicare o decizie definitivă a Justiţiei, Agenţia s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie îndrituită să administreze Justiţia, să vegheze la independenţa ei şi la aplicarea deciziilor definitive ale instanţelor. CSM, potrivit legii, poate sesiza CCR.

Nu este prima dată când Parlamentul refuză sau tergiversează eliminarea din Camera Deputaţilor sau Senatului a incompatibililor.

În 2011, Camera Deputaţilor a tergiversat luni în şir revocarea deputatului Sergiu Andon, declarat incompatibil de instanţa de judecată.

La Senat, cazul Mora pare tras la indigo cu cel al fostului senator Mircea Diaconu, unde tot Curtea Constituţională a tranşat conflictul, în 2012. Şi atunci Senatul a refuzat să pună în aplicare decizia definitivă de incompatibilitate pronunţată de instanţa supremă.

Diaconu a plecat din Parlament după ce Curtea Constituţională a criticat Senatul, arătând că prin „votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatată irevocabil printr-o hotărâre judecătorească, Senatul a acţionat ultra vires, arogându-şi competenţe care aparţin puterii judecătoreşti” şi a constatat „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, de natură a împiedica puterea judecătorească să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită”.

Reamintim că Daniel Akos Mora a fost declarat în stare de incompatibilitate de către ANI, care a constatat că, în perioada în care actualul senator era consilier judeţean de Mureş, a încheiat contracte de execuţie în valoare de 15.698.344 lei între societăţile din subordinea Consiliului Judeţean Mureş şi o firmă la care el era asociat şi ocupa şi funcţia de director.

Constatarea ANI a fost atacată în justiţie de Mora, care a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pedeapsa pentru incompatibilitate este pierderea funcţiei publice şi timp de trei ani incompatibilul NU are voie să ocupe nici o altă funcţie publică, nici să fie ales. Cu alte cuvinte, având în vedere că Mora a fost declarat incompatibil de către instanţa supremă, timp de trei ani de la momentul pronunţării sentinţei de judecată el nu mai are voie să fie senator, nu mai are voie să ocupe nici o altă funcţie publică. Senatul, însă, refuză să pună în aplicare decizia instanţei supreme.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă