12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSenatorii au schimbat Codul lui Vladescu

Senatorii au schimbat Codul lui Vladescu

Codul fiscal al ministrului Sebastian Vladescu a suferit, la trecerea prin Senat, modificari substantiale. Judecand dupa cum au decurs discutiile in comisiile si plenul Camerei Superioare si dupa faptul ca doar liberalii s-au opus constant modificarii formei Guvernului, sunt sanse mari ca proiectul de lege sa treaca de Camera Deputatilor cu modificarile aduse de Senat.

Proiectul Codului fiscal, care va intra in vigoare de la inceputul anului viitor, a fost aprobat de plenul Senatului, luni seara, cu 52 de voturi “pentru”, 21 de voturi “contra” si 7 abtineri. La forma initiala au fost aduse peste 40 de amendamente, unele acceptate de Comisia de buget-finante a Senatului, altele impuse pe parcursul dezbaterilor in plen, prin formarea unei aliante ad-hoc alcatuite din reprezentanti ai PSD, PC, PRM, UDMR si cativa ai PD.

Scaderea cotei reduse de TVA, dar nu si pentru alimente

Printre modificarile votate de senatori se numara si scaderea cotei reduse de TVA, de la 9% la 7%. Aceasta se aplica, in prezent, manualelor scolare, cartilor, ziarelor si revistelor (cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii), precum si medicamentelor de uz uman si veterinar, produselor ortopedice si livrarii de proteze si accesorii ale acestora (cu exceptia protezelor dentare). Senatorii nu au fost, in schimb, de acord, cu reducerea TVA pentru produsele alimentare, la fel cum colegii lor deputati nu au acceptat o propunere similara, materializata intr-un proiect de lege separat, venita din partea conservatorilor, in sensul diminuarii de la 19% la 9% a TVA pentru produse de baza (paine, produse de panificatie, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua).

Acciza minima la tigarete, mai mica decat vroia MFP

Prin vot, senatorii au transat si problema cotei care se aplica pentru calcularea accizei minime la tigarete. Potrivit formei adoptate luni, cota va fi de 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta. Ceea ce inseamna cu un procent mai mult decat este in prezent, dar cu patru puncte procentuale sub ceea ce propusese Vladescu si aprobase Guvernul. Reamintim ca, la inceputul lunii mai, acciza minima la tigarete a crescut de la 19,92 euro la mia de tigarete la 30,83 euro la mia de tigarete.

Impozit pentru titeiul extras si exportat

Senatorii au votat, in schimb, sa se impoziteze cantitatile de titei extras din Romania si exportat, adica exact invers decat era in varianta Guvernului. Daca proiectul de Cod fiscal va trece si de Camera Deputatilor in forma de la Senat, companiile ar urma sa plateasca pentru titeiul din productia interna un impozit de 4 euro/tona, la momentul livrarii. De la 1 ianuarie 2007, producatorii de gaze naturale vor fi scutiti insa de la plata impozitului de 7,40 euro la mia de metri cubi pentru cantitatile livrate.

Taxare diferentiata pe piata de capital

O alta “lovitura” aplicata de senatori Codului Vladescu a vizat impozitarea castigurilor obtinute din tranzactiile efectuate pe piata de capital, in sensul ca acestea sa fie, in continuare, taxate diferentiat in functie de perioada de detinere a actiunilor. Pentru investitorii care isi pastreaza actiunile in portofoliu mai mult de un an, cota de impozitare va ramane 1%, iar pentru restul va fi 16%. In plus, castigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise vor fi impuse cu o cota de 1%, fata de 5%, cat a vrut Guvernul. Impozitul retinut constituie plata anticipata in contul impozitului anual datorat.
In varianta Vladescu, se stabilea impozitarea nediferentiata a castigurilor obtinute pe piata de capital, cu 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu.

Amanarea pana in 2008 a introducerii impozitului agricol

La propunerea unui liberal, a senatorului Varujan Vosganian si cu sustinerea Comisiei de buget, senatorii au votat amanarea, pana in 2008, a introducerii impozitului de 2% datorat de persoanele care obtin venituri din vanzarea produselor agricole catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati. Este vorba de produsele in stare naturala, recoltate de pe terenuri agricole proprietate personala sau luate in arenda.

Cota injumatatita pentru unele microintreprinderi

Conservatorii au reusit sa impuna o alta modificare la Codul Vladescu, in sensul injumatatirii cotei aplicate pe veniturile microintreprinderilor. Varianta propusa de Guvern prevedea ca firmele cu pana la 10 angajati si o cifra de afaceri de maxim 100.000 de euro pe an sa plateasca un impozit de 16% din profit, incepand de la 1 ianuarie 2007, indiferent de obiectul de activitate. Potrivit formei votate de senatori, microintreprinderile care produc bunuri materiale si obtin cel putin 50% din venituri din astfel de activitati vor putea sa opteze, de la inceputul anului viitor, impozitarea cu 1,5% a cifrei de afaceri sau cu 16% a profitului. In cazul in care o astfel de firma, care a optat pentru sistemul de impunere asupra veniturilor, va depasi in cursul unui an fiscal 100.000 de euro cifra de afaceri, va trece in mod obligatoriu laÊimpozitarea profitului pentru toate veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului. Tot la propunerea PC si cu sprijinul PSD, PRM, UDMR si al unor senatori PD, s-a reusit si impunerea prevederii potrivit careia “profitul impozabil reinvestit este scutit de plata impozitului pe profit, pentru toti operatorii economici, persoane juridice romane”.

Impozite nemajorate pentru locuintele mari

O alta dorinta a Guvernului respinsa de senatori se referea la majorarea impozitelor pentru locuintele a caror suprafata depaseste 150 de metri patrati. Cu siguranta ca, in momentul votului, alesii s-au gandit la cum vor fi afectate buzunarele lor de aceasta prevedere. Vladescu ar fi vrut ca respectiva cota sa creasca cu cate 10% pentru fiecare o suta de metri patrati sau fractiune din acestia, dar plenul a votat eliminarea acestei prevederi, la propunerea pesedistului Viorel Stefan.
Din 2007, proprietarii vor plati 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza se afla aceasta. In prezent, cota este 0,2% pentru cladirile situate in mediul urban si de 0,1% pentru cele din mediul rural.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă