10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSemnificaţiile tupeului sovietic de a şicana România, dezbătute în emisiunea X-PRESS

Semnificaţiile tupeului sovietic de a şicana România, dezbătute în emisiunea X-PRESS

În emisiunea X-PRESS de la B1 TV, Sabin Orcan şi invitaţii săi dezbat “Tupeul sovietic”, în contextul controverselor stârnite de gestul sfidător al Ambasadei Rusiei la Bucureşti de a face o donaţie de aproximativ 100 de euro pentru răscumpărarea sculpturii “Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi.  

Marius Bostan, fostul ministru al Comunicaţiilor, participant la protestul de la Ambasada Rusiei, a declarat că Rusia a făcut un gest jignitor: “E o jignire adresată poporului român. Este normal să răspunzi la astfel de provocări. Gestul de răspuns a fost paşnic şi cu tentă de glume. Trebuie să atragem atenţia asupra minciunilor, crimele făcute de regimul lui Stalin, a omorât milioane de oameni. Au fost oameni deportaţi, oameni care au fost mutilaţi. Nu numai jafurile, dar si crimele directe dupa 1947, doar pentru ca aveau alte opinii decat conducatorii sovietici. Cu toate acestea, ei spun că ei ne-au eliberat. La Mărăşeşti ne-au lăsat singuri, Rusia şi-a retras trupele în Galiţia. Au distrus biserica şi credinţa poporului român. S-au întâmplat lucruri foarte grave. Nu am văzut umilinţă, nici măcar o recunoaştere a adevărului. Iertarea se poate baza doar pe adevăr. Noi nu vrem răzbunare, dar totuşi dreptatea şi adevarul trebuie scoase la suprafaţă.

Citeşte şi: Concert controversat al Corului Forțelor Armate ale Federației Ruse la București: Rușii ”ocupă” Palatul


 

 

Fostul ministru al Comunicaţiilor a mai adăugat „Eu nu pot să mă tac când atâţia oameni au murit pentru adevăr, pentru credinţă, ar fi ca şi când noi ne prefacem. Cuvântul şi adevărul sunt armele cele mai importante împotriva acestor viclenii, acestei forţe diabolice. Pentru asta au stat în închisoare zeci de mii de oameni”.

Realizatorul Sabin Orcan a menţionat un articol care prezintă dovezi că România plătea mai mult sovieticilor decât era suma necesară pentru despăgubirile de război: “Noi plăteam mai mult decât produceam. Deci a fost un jaf uriaş”.

La rândul său, economistul Lucian Isar, fost ministru în guvernul Ponta a spus: “Romania vrea sa-si recuepereze Tezaurul, dar nu cu intalniri o data la 10 ani ale guvernatorului BNR cu reprezentantii Rusiei”. Isar a mai atras atenţia că “tentativa de provocare a Rusiei nu ar trebui inflamată decât a fost. Probabil vom avea parte de mai multe provocări. Este maniera în care noua politică externă a Rusiei care încearcp să-şi şicaneze vecinii. Politicienii ar trebui să vorbească mai mult despre apartenenţa noastră la UE şi NATO. Proiectul de ţară ar trebui să fie o prioritate”. Isar a invocat modelul polonez de a scoate în evidenţă ororile războiului şi aparenenţa nord-atlantică, menţionând că “autorităţile de la Varşovia au o poziţionare fermă clară şi sistematică pe parcursul ultimilor ani”.  

Sabin Orcan a menţionat şi “glumiţa” ambasadorului Rusiei de a prezenta un eveniment cultural la Bucureşti, un concert controversat al Corului Forțelor Armate ale Federației Ruse la București, prezentat sub titlul “Rușii ‚ocupă’ Palatul”. În replică, Marius Bostan a declarant că ambasadorul Rusiei la Bucureşti a greşit, menţionând comportamentul arogant al acestuia într-un incident similar.     

 

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă