Sebastian Ghiţă a scăpat de mandatul de arestare, în dosarul cu Iulian Bădescu. Decizia este definitivă

Instanța supremă a respins, luni, ca nefondată, cererea procurorilor anticorupție privind emiterea unui mandat de arestare pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, în dosarul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Decizia magistraților este definitivă.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

26.06.2017 - 16:47

Instanța supremă a respins, luni, ca nefondată, cererea procurorilor anticorupție privind emiterea unui mandat de arestare pe numele fostului deputat Sebastian Ghiță, în dosarul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Decizia magistraților este definitivă, informează Mediafax.

La termenul de luni al dosarului în care Sebastian Ghiţă este acuzat că i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut din nou arestarea, motivând că sustragerea de la judecată a fostului deputat este evidentă. Astfel, au arătat anchetatorii, Sebastian Ghiţă prezintă un pericol deosebit, având în vedere că a reuşit sa se sustragă cercetării datorită relaţiilor sale, cu autorităţile pe urmele sale, fiind practic la acea vreme cea mai căutată persoană din România.


Citește și:  UPDATE: Sebastian Ghiță nu a putut fi audiat, pentru că nu a fost conexiune la Internet și a lipsit interpretul

Tribunalul Prahova a stabilit un nou termen pentru joi, în dosarul în care DNA Ploiești a cerut arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță în speța în care el este cercetat alături de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, fostul deputat urmând a fi audiat prin videoconferință, potrivit Agerpres.

„Acesta a sfidat instanţa, a reuşit să se sustragă cercetării datorită relaţiilor sale, cu autorităţile pe urmele sale. Nu putem avea o atitudine indiferentă în condiţiile în care un inculpat părăseşte ţara în condiţii de clandestinitate. În cauză sunt îndeplinite condiţiile, inculpatul a fugit pentru a se sustrage cercetării judecătoreşti, de aceea susţinem arestarea", a arătat procurorul de caz.

DNA a mai susţinut că Sebastian Ghiţă nu ar dori ca instanţele din România să ştie unde locuieşte, că ar fi părăsit ţara în momentul în care se afla sub o măsură restrictivă de libertate şi că ar refuza extrădarea în România. Totodată, DNA a susținut că se impune arestarea, având în vedere infracţiunile de care fostul deputat e acuzat în acest dosar, respectiv dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani.

Pe de altă parte, avocatul fostului deputat a cerut respingerea solicitării de arestare ca nefondată, precizând că nu există niciun pericol care să justifice arestarea. În ceea ce priveşte reşedinţa lui Sebastian Ghiţă, apărătorul a susţinut că nu o poate comunica deoarece nu o ştie şi nici nu i s-a mai cerut acest lucru, menţionând însă că locuinţa este supravegheată de poliţia sârbă. Totodată, a susţinut avocatul lui Sebastian Ghiţă, Ministerul Public nu a putut dovedi sustragerea de la toate cauzele penale.

„Indiferent cum e prezentat la nivel legislativ, pericolul public se stabileşte prin actualitate. Aşadar, dacă timp de şapte luni nu s-a considerat existenţa pericolului public, de ce acum s-ar impune o astfel de abordare? Ministerul Public îşi propune obţinerea extrădării, nicidecum apariţia unor elemente care să ţină de fapte sau împrejurări noi ce duc la existenţa pericolului pentru ordinea publică. În cauza aceasta, nu s-a impus niciodată emiterea unui mandat de arestare. Susţinem menţinerea deciziei instanţei anterioare", a arătat avocatul lui Sebastian Ghiţă.


Citește și:  VIDEO. Sebastian Ghiță s-a prezentat, joi, la poliția din Belgrad. La vederea presei, fostul deputat a încercat să-și ascundă chipul sub o șapcă și ochelari de soare

Fostul deputat fugar Sebastian Ghiță s-a prezentat, joi, la poliția din Belgrad, acesta fiind sub control judiciar. La vederea presei, mogulul IT și-a ascuns chipul după o pereche de ochelari de soare și o șapcă neagră, potrivit Digi24.

La rândul său, procurorul a susţinut că arestarea nu s-a impus până acum deoarece inculpatul nu fugise şi, în condiţiile în care anchetatorii nu ştiu nici unde locuieşte, este necesară emiterea unui mandat.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, săptămâna trecută, propunerea de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă, formulată de procurori în dosarul în care fostul deputat este judecat alături de fostul primar din Ploieşti, Iulian Bădescu. Procurorii au contestat ulterior decizia, însă şi luni, instanţa a respins contestaţia acestora, astfel că Sebastian Ghiţă scapă definitiv de mandatul de arestare cerut în acest dosar.

Fostul deputat este judecat pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani. Procurorii susţin că Sebastian Ghiţă i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, pentru ca acesta din urmă să finanţeze o asociaţie sportivă susţinută de Ghiţă, pentru a disimula provenienţa casei cei doi semnând un contract fictiv.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...