8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. 13 MILIOANE DE EURO - cauțiunea RECORD stabilită în cazul lui...

UPDATE. 13 MILIOANE DE EURO – cauțiunea RECORD stabilită în cazul lui Sebastian Ghiță. Surse: Un deputat îl acuză că și-ar fi șantajat colegii

UPDATE. 18.00. O nouă plângere a fost depusă la DNA pe numele lui Sebastian Ghiță. Un deputat PSD ar fi declarat la DNA că Ghiţă şi-ar fi şantajat colegii la votul din Parlament, anunță Digi24.

=====

UPDATE. 16.15. DNA a instituit o cauțiune de 13 milioane de euro în cazul deputatului Sebastian Ghiță. Parlamentarul are la dispoziție 10 zile pentru a plăti suma. În caz contrar, DNA poate face o nouă cerere pentru ridicarea imunității în cazul său. Este cea mai mare cauțiune stabilită până acum. 

La ieșirea de la DNA, Sebastian Ghiță a spus că nu poate să dea nicio declarație din dosar. El a spus doar că nu știe cum va fi cursul vieții lui, având în vedere situația de față. El a mai spus că se simte ”interzis”

Decizia procurorilor de la DNA Ploiești vine după ce Parlamentul a respins, ieri, solicitările procurorilor pentru reținerea și arestarea preventivă a deputatului.

Acuzații

Ghiță este acuzat de două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, două infracțiuni de dare de mită, șantaj, cumpărare de influență, conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

”Inculpatul va depune, până la data de 6 aprilie 2016, o cauțiune în valoare de 59.417.133 lei (reprezentând 10% din valoarea bunurilor și lichidităților bănești – cu excepția terenurilor și clădirilor neevaluate în bani – declarate de inculpat în ultima sa declarație de avere înregistrată la Parlamentul României – Camera Deputaților) ori va constitui o garanţie reală mobiliară sau imobiliare în limita sumei de bani determinată, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.

Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală și prevenirii săvârșirii altor infracțiuni, având în vedere natura infracţiunilor, în condițiile în care Parlamentul României – Camera Deputaților a respins cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian”, transmite DNA.

Ce obligații are deputatul pe perioada controlului judiciar

– să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti,  ori de câte ori este chemat;
– să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti  cu privire la schimbarea locuinţei/domiciliului;
– să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
– să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
– să nu se apropie de inculpaţii din prezenta cauză şi de persoanele menţionate în ordonanţă şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale;
– să nu se deplaseze la sediile unor societăţi anume  menţionate în ordonanţă, să nu se apropie de angajații acelor  societăți şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale;
– să nu facă declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalți coinculpați din dosar, precum și la martorii audiați în cauză, precizați la punctul 2 lit. e din prezenta ordonanță.
– să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

”Inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, transmite DNA.

======

UPDATE. 15:30. La intrarea în sediul DNA, Ghiţă a spus că a venit pentru că a fost convocat de procurori. Întrebat despre eventuale măsuri care ar putea fi luate împotriva lui, el a spus că nu are cunoştinţă despre acest aspect. În ceea ce priveşte sesizarea Inspecţiei Judiciare cu referire la declaraţiile pe care acesta le-a făcut, deputatul Sebastian Ghiţă a spus că şi el ar avea lucruri de spus despre situaţia de la Prahova, arătând că în continuare nu ştie cum se scurg informaţiile din dosare. 

“Sunt multe chestiuni de discutat în plenul CSM şi de Inspecţia Judiciară vizavi de această situaţie de la Prahova, cred şi sunt convins că voi avea şi eu lucruri de spus, chestiunile cu informaţiile din dosare, acuzaţia aceasta care mi se aduce (…) încă nu am înţeles cine cum scoate informaţii din dosare şi de aceea m-am mirat că sunt acuzat eu”, a declarat Sebastian Ghiţă. 

 

15:10. Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat joi după amiază la sediul DNA Ploieşti după ce miercuri colegii săi parlamentari au respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a acestuia într-un nou dosar de corupţie, scrie Agerpres

În acest dosar, Ghiţă este acuzat de dare de mită, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui autovehicul fără permis de conducere. 

În acelaşi dosar au fost arestaţi preventiv procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă