Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scriitorii Ana Blandiana şi Liviu Antonesei, la Târgul Internaţional de Carte de la Londra

Prezența românească la ediția din 2015 a Târgului de Carte de la Londra este organizată de Institutul Cultural Român (ICR) prin Centrul Național al Cărții și ICR Londra, cu sprijinul Ambasadei României, al Librăriei Europene (European Bookshop), al Asociației Editorilor din România și al Patrick Leigh Fermor Society

Share

Andrei Mărgăritescu 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2015 - 15:35

Ana Blandiana şi Liviu Antonesei se numără printre scriitorii care vor participa, între 14 şi 16 aprilie, la Târgul Internaţional de Carte de la Londra, care se desfăşoară anul acesta sub motto-ul "Sub semnul autorilor-punte".

Potrivit Institutului Cultural Român din capitala Marii Britanii, cea de-a opta prezență consecutivă a României la Târgul Internațional de Carte de la Londra evocă, prin autorii și cărțile reunite într-un program româno-britanic, extraordinara capacitate a literaturii de a suscita întâlniri esențiale și revelații: interioare, culturale, geografice.

În aceeași măsură, evenimentele organizate la standul românesc din Centrul Expozițional Olympia, la sediul Institutului Cultural Român din Londra și în secțiunea românească a Librăriei Europene din Piccadilly Circus vorbesc despre puterea cuvintelor de a aduce la lumină și de a exprima, prin limbaje diferite, dar îndreptățite în mod egal, aspectele cele mai obscure sau mai complicate ale identității.

Cele trei zile intense de întâlniri, dialoguri și lansări reunesc, la fel ca în anii trecuți, oameni de litere care au construit, la rândul lor, legături pertinente și durabile între spațiul cultural românesc și cel britanic: poeţii Fleur Adcock şi Vidyan Ravinthiran, traducătorii Viorica Pâtea şi Paul Scott Derrick, scriitorul Liviu Antonesei, cercetătorii Marius Turda, Daniel Briggs şi Dorina Dobre, autorii Nigel Shakespear şi Ian Macilwain, istoricul Alan Ogden, jurnalistul Tom Fort, precum şi importante figuri culturale ale comunității românești din Marea Britanie, precum Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann, cărora li se alătură muzicienii Nicolas Simion şi Sorin Romanescu.

Prezența românească la ediția din 2015 a Târgului de Carte de la Londra este organizată de Institutul Cultural Român (ICR) prin Centrul Național al Cărții și ICR Londra, cu sprijinul Ambasadei României, al Librăriei Europene (European Bookshop), al Asociației Editorilor din România și al Patrick Leigh Fermor Society.

Evenimentul de inaugurare al prezenței românești la Târgul Internațional de Carte de la Londra, de pe 14 aprilie, desfășurat în prezența lui Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie, reunește la standul României din Centrul Expozițional Olympia - personalizat, ca și cel de la ediția de anul trecut, de designerul român Zoe Olaru -, scriitori români și britanici, editori și alți profesionişti din lumea cărţii de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii.

Cele mai recente cărţi semnate de autori români sau cu tematică românească apărute în limba engleză sunt prezentate la Librăria Europeană din inima Londrei, care găzduiește unica secțiune de carte românească în original din Marea Britanie. În prezența autorilor Liviu Antonesei ("The Innocent and Collateral Victims of a Bloody War with Russia", Editura Profusion), Marius Turda ("Latin Eugenics in Comparative Perspective", Editura Bloomsbury), Daniel Briggs, Dorina Dobre ("Culture and Immigration in Context: An Ethnography of Romanian Migrant Workers in London", Palgrave Macmillan), Nigel Shakespear ("Times New Romanian: Voices and narrative from Romania", Matador) și Ian Macilwain ("In Search of the Village Distilleries of Maramures", Broombank Publishing).

Pe 15 aprilie, la ICR Londra, Ana Blandiana va rememora, în compania unora dintre cei mai importanți traducători și comentatori ai săi din străinătate, excepționalul parcurs poetic și personal care a transformat o tânără aspirantă foarte talentată, dar provenită dintr-o familie indezirabilă pentru sistemul comunist, într-un autor legendar, care a distilat în opera sa tribulațiile unei conștiințe naționale amuțite de minciună și violență. Interlocutorii scriitoarei sunt poeții Fleur Adcock și Vidyan Ravinthiran și traducătorii Paul Scott Derrick și Viorica Pâtea. Cu această ocazie, Ana Blandiana va citi fragmente din "My Native Land A4", cea mai recentă carte a sa, apărută în limba engleză la editura britanică Bloodaxe Books în anul 2014. Dialogurile și lecturile serii vor fi acompaniate de intervențiile muzicale ale saxofonistului Nicolas Simion şi ale chitaristului Sorin Romanescu, extrase din impetuoasa suită de jazz "Romanian Impressions".

De asemenea, pe 16 aprilie, va fi vernisată expoziţia "Patrick Leigh Fermor: A Romanian Romance/ Patrick Leigh Fermor - o pasiune românească", care urmărește, printr-un colaj de fotografii vechi și fragmente emblematice din cărțile lui Patrick Leigh Fermor, traseul românesc al autorului inegalabilelor "Between the Woods and the Water" și "The Broken Road", prin intermediul oamenilor și peisajelor care se află la originea atașamentului său de o viață pentru România. Evenimentul va fi urmat de o discuţie în care istoricul şi scriitorul Alan Ogden, scriitorul şi jurnalistul Tom Fort, precum și câțiva prieteni ai lui Patrick Leigh Fermor din exilul românesc de la Londra - Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino și Marie-Lyse Ruhemann privind fascinația celebrului scriitor pentru România, examinând percepțiile și observațiile sale pline de culoare și miez, informate de solide cunoștințe istorice, culturale și lingvistice.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...