Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scheletele din dulapul procurorului general-adjunct Bogdan Licu. Procurorul general general Augustin Lazăr este cel care a insistat la ministrul Justiției pentru prelungirea mandatului. Ce spune Bogdan Licu

Desemnarea lui Bogdan Licu ­pentru un nou mandat ca numărul trei în cadrul celui mai important parchet din România a stârnit un scandal public.

Share

Ondine Ghergut 0 comentarii

Actualizat: 10.10.2016 - 19:05

Desemnarea lui Bogdan Licu ­pentru un nou mandat ca numărul trei în cadrul celui mai important parchet din România a stârnit un scandal public.

Nemulțumirea a pornit de la faptul că Bogdan Licu a fost acuzat de presă că a plagiat în lucrarea sa de doctorat, că procurorul ar fi apropiat de un condamnat (Dumitru Nicolae-Niro) și că ar fi împrumutat bani pentru a-și cumpăra un apartament și o casă de la un om de a­faceri controversat. 

Portalul “România Curată” a relatat că propunerea făcută Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca acesta să fie numit pentru un nou mandat de procuror adjunct ar fi venit de la ministrul Justiției, Raluca Prună.  

De obicei, imediat după ce primește propunerile CSM, le face publice pe pagina sa de Internet. Deocamdată, Consiliul nu a anunțat oficial această propunere, nici data la care se va discuta. Mai mult, unii membri ai secției de procurori din cadrul CSM nu cunoșteau că au fost înaintate  propuneri. Ministrul Justiției nu a putut fi contactat pentru a ne confirma dacă a făcut, deja,  propunerile pentru adjuncții Parchetului General.

Totuși, potrivit atât legilor, cât și cutumei, ministrul Justiției fie alege un candidat dintre cei care se înscriu pentru funcție, fie ține cont de opțiunile procurorului general al României, care face echipă cu prim-adjunctul și adjunctul său. CSM dă un aviz, iar președintele țării decide pe cine numește.

Sursele “României libere” au precizat că, în acest caz, procurorul general Augustin Lazăr l-ar fi rugat pe ministrul Justiției să îi propună pe Laura Oprean pentru funcția de prim-adjunct și pe Bogdan Licu pentru cea de adjunct. De altfel, Augustin Lazăr i-a delegat pe cei doi pe aceste funcții în luna mai, anul acesta.

Procurorul general: E bun ­manager și a redeschis ­dosarele Revoluției

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a confirmat pentru “România liberă” că Bogdan Licu a ajuns pe lista Ministerului Justiției ca propunere pentru funcția de adjunct al procurorului general al României deoarece s-a înscris în cursă și era singurul candidat. Mai mult, a susținut magistratul, a contat și faptul că Bogdan Licu a fost cel care a redeschis dosarele Revoluției și ar fi manageriat bine Parchetul în perioada în care a asigurat interimatul. “Nu eu l-am propus, el s-a înscris în cursa pentru funcție, așa cum doamna Laura Oprean s-a înscris pentru funcția de prim-adjunct. Au fost singurele înscrieri în competiție pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Eu l-am delegat pe domnul Bogdan Licu pe șase luni pe funcția de procuror general adjunct de­oarece este un bun manager, a redeschis și dosarele Revoluției. Nu am avut nicio decizie de plagiat în cazul său, nicio sesizare că ar fi săvârșit ceva nelegal”, a susținut Augustin Lazăr.

Licu: Dacă se va stabili că am plagiat, îmi dau demisia

La rândul său, contactat de “România liberă”, Bogdan Licu a refuzat să ne explice motivele pentru care a candidat pentru un nou mandat de adjunct al procurorului general. În legătură cu acuzația de plagiat, acesta a precizat: “Dacă se va stabili că am plagiat, îmi dau demisia din orice funcție de conducere”. 

Bogdan Licu a fost acuzat anul trecut că și-ar fi plagiat teza de doctorat „Corupția – risc major la adresa securității naționale”, coordonată de fostul vicepremier Gabriel Oprea, la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazu”, instituţie aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii. Ulterior, în martie anul acesta, procurorul gene­ral adjunct a cerut retragerea titlului său de doctor, pe care l-a obținut în 2011.

Deocamdată, nu există o decizie definitivă în acest caz.  

Citește totul despre:

Comentarii

loading...