20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialScandalul vizelor, in coada de peste

Scandalul vizelor, in coada de peste

Daca Romania va avea o reactie "extrem de dura" in scandalul vizelor de la Chisinau, asa cum promitea presedintele Traian Basescu, atunci in mod sigur ea nu va veni de la ministrul de Externe Adrian Cioroianu.
seful diplomatiei romane a evitat, ieri, sa adopte o pozitie transanta in acest caz, motivand ca autoritatile de la Bucuresti nu au primit de la Chisinau dovezile cerute, care sa confirme implicarea consulului roman la Chisinau, Alexandru Rus, intr-un caz de luare de mita. "Nu ma intereseaza sa-l extrag cu o penseta pe dl Rus si sa-l arat natiunii", a declarat Cioroianu intr-o conferinta de presa. El a precizat ca nu vrea sa se ajunga la un blocaj intre Romania si Republica Moldova.

Ministrul a afirmat ca, pe 14 august, cand a fost retinuta Ina Rusu, patroana agentiei de turism Ina Tour, sotul acesteia l-a sunat pe consulul roman, cerandu-i sa se intalneasca, pentru a-l imprumuta cu o suma de bani. Cioroianu a apreciat ca poate s-a dorit ca Alexandru Rus sa fie fotografiat cu un plic in mana, fara sa se stie daca il dadea sau daca il primea. Potrivit ministrului, s-au efectuat verificari asupra a 65 de dosare de viza depuse de firma de turism SC Ina Tour SRL si a altor 13 inaintate de catre Filarmonica din Chisinau, constatandu-se ca documentele atasate nu prezinta elemente de fals evident sau elemente de fals detectabile de catre un functionar consular.
In opinia lui Cioroianu, singurul lucru ce i s-ar putea reprosa consulului roman ar fi o anumita "lipsa de echidistanta". "Se pune intrebarea daca dl Rus era la fel de amabil cu toate agentiile de turism sau cu agentia Ina Tour in particular", a spus ministrul. Mai grav este ca, dupa cum a semnalat Ambasada Romaniei la Chisinau, angajatii unei scoli auto din imediata vecinatate a Consulatului se pretindeau functionari consulari si promiteau obtinerea de vize in schimbul unor sume de pana la 150 de euro.

Vinovatia pentru situatia jenanta in care a fost pusa Romania pluteste difuz. Cioroianu a explicat ca la Consulatul roman din Chisinau "se intalnesc o cerere mare (de vize) cu o oferta limitata", iar in astfel de cazuri pot aparea "disfunctii, inclusiv tentatia de frauda" din partea unor functionari. Acestea nu vor fi inlaturate decat prin deschiderea de noi consulate romanesti la Cahul si Balti, crede ministrul. Cioroianu si-a exprimat regretul ca intre Bucuresti si Chisinau s-a ajuns sa se comunice prin conferinte de presa, nu prin canalele diplomatice uzuale. In context, el i-a propus omologului sau de la Chisinau publicarea schimbului lor de scrisori referitoare la situatia creata.

» PROPUNERE PENTRU WASHINGTON
Cioroianu a anuntat ca a trimis Presedintiei o noua propunere pentru postul de ambasador  la Washington. "Va pot asigura ca noua propunere este un profesionist", a declarat el, refuzand sa faca public numele noului candidat si spunand ca presedintele decide daca anunta cine este cel propus. Pentru postul de ambasador la Londra, propunerea MAE ramane Adrian Vierita.

» STRATEGIE PE 10 ANI

Desi presa numara zilele Cabinetului Tariceanu II,  MAE va lansa la Reuniunea anuala a diplomatiei romane din 3-5 septembrie Strategia de politica externa a Romaniei pentru urmatorul deceniu. La reuniune si-au confirmat participarea ministrii de Externe ai Frantei, Marii Britanii si Serbiei, Bernard Kouchner, David Miliband si, respectiv, Vuk Jeremic.

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă