7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialScandalul SIPA. Note de mână ale unui ofițer SIPA: Macovei și Tapalagă...

Scandalul SIPA. Note de mână ale unui ofițer SIPA: Macovei și Tapalagă ar fi plecat din arhivă cu registrul de intrări-ieșiri. Replica lui Tapalagă: O aberație și o invenție ușor de demontat

Mai multe note scrise de mână de un ofițer SIPA, prezentate de ziarul Evenimentul Zilei, susțin că Monica Macovei, fostul ministru al Justiției, și consilierul ei de la acea vreme, Dan Tapalagă, ar fi intrat în arhiva SIPA în 2005, fără să prezinte certificate ORNISS, și ar fi plecat de acolo cu registrul de intrări-ieșiri, pe care l-ar fi păstrat timp de trei luni.

În replică, Tapalagă a spus că a asistat o singură dată la măsurile de securizare ale arhivei și nu a avut niciodată acces la dosare. Și judecătorul Cristi Danileț a reacționat, acuzând ”dezinformările EVZ”, ”speculații care frizează ridicolul”. 

Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că ”nu este normal ca registrul de intrări-ieșiri să se afle în posesia unui fost ministru”. Premierul Sorin Grindeanu a anunțat, în cursul zilei de miercuri, că pe ordinea suplimentară a ședinței de Guvern se află desecretizarea arhivei SIPA. 



"La data de 5-6 ianuarie 2005, din ordinul ministrului Monica Macovei au fost sigilate la Ministerul Justiţiei: Biroul de Documente Clasificate, Direcţia Juridică şi Biroul de elaborare de acte normative. La data de 7-8 ianuarie 2005, orele 20.00 s-au prezentat la sediul Direcţiei Generale a Penitenciarelor ministrul Monica Macovei şi Dan Tapalagă. Obiectul vizitei a fost acela al verificării intrărilor şi ieşirilor documentelor secrete ale SIPA din ultimul trimestru al anului 2003 şi primul trimestru al anului următor. Au fost prezenţi la această activitate şeful SIPA de atunci, col. Marius Stoian şi doi ofiţeri sau subofiţeri care aveau în răspundere arhiva", conform notei ofiţerului SIPA.

"Ministrului şi însoţitorului li s-au solicitat documentele de acces la date clasificate (certificate ORNISS), M(onica) Macovei a răspuns că dânsa, fiind ministru, nu are nevoie de aşa ceva, iar Dan Tapalagă nu a dat niciun răspuns. Ministrul şi însoţitorul său au stat în arhivă până la ora 02.00 noaptea. Nu s-a cerut de la SIPA niciun fel de documente clasificate. A fost luat însă registrul de intrări- ieşiri documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi unde au fost semnalate (ce beneficiari au fost). La plecare au luat acest registru de intrări-ieşiri care a fost restituit SIPA după ce procurorul Dobocan a preluat funcţia de director al acestui serviciu",conform notei de mână transcrise de EVZ. 

Dan Tapalagă: Nici ministrul Macovei, nici eu n-am plecat cu vreun registru, document, CD sau capăt de hârtie din arhiva SIPA. Este o invenție și o aberație ușor de demontat 

Dan Tapalagă a precizat, pe contul său oficial de Facebook, că nici Monica Macovei, nici el nu a plecat cu vreun registru SIPA, este ”o aberație” și niciodată nu a avut acces la dosare: ”nu le-am vazut, nu le-am rasfoit in viata mea, cu atat mai putin copiat vreodata”. 

Tapalagă a mai precizat că ”a existat separat o actiune de sigilare a tuturor fisetelor din minister, repet, din cadrul ministerului nu din alta parte, in cadrul procesului de predare – primire. Aceasta actiune absolut fireasca, obligatorie pentru orice ministru responsabil care preia un minister de importanta justitiei, n-are nici o legatura cu arhiva SIPA. Mai ales cand noua putere se instala dupa o putere corupta si abuziva, pe care Dan Andronic o slujise in calitate de consultant al fostului premier Adrian Nastase, platit regeste la fel ca acum, sa abureasca publicul cu tot felul de diversiuni”. 



Cristi Danileț: Speculații care frizează ridicolul

Judecătorul Cristi Danileț a calificat notele prezentate de EVZ drept ”dezinformări”, ”speculații care frizează ridicolul”. Totodată, Danileț a mai notat și că ”nu există un interes cu privire la cine și de ce a colectat ani de zile acele informații”. 

”Noi dezinformări marca EvZ pe tema SIPA! Dupa ce EvZ a publicat săptămână trecută Raportul Predoiu care infirma susținerile chiar ale patronului ziarului făcute acum două saptamani, publicația se afunda și mai mult în speculații care frizează ridicolul. (…) Mai remarc că cei – chipurile – preocupati de SIPA fac doar speculații referitoare la arhiva și accesul la ea care a fost perfect legal, dar nu exista niciun interes cu privire la cine și de ce a colectat ani de zile acele informații. Poate că dacă ar face acest lucru ar fi nevoiti să recunoască public că odată cu reforma justiției din 2004-2005 a început independenta justiției, concretizată și în condamnările răsunătoare de până acum”, a scris judecătorul Danileț, pe contul său de Facebook. 



Pe de altă parte, recent,  îi va da în judecată pe cei care au spus minciuni despre activitatea sa, solicitând începerea unei anchete privind scurgerea de informaţii clasificate din Ministerul Justiţiei şi verificarea neregulilor semnalate în raportul din 2008.

În 25 mai, Ministerul Justiției a a făcut publică lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA, începând cu 1.06.2007 şi încheind cu data de 13.12.2013. După desființarea arhivei, 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”. Printre cele 25 de persoane care au vizitat arhiva după secretizare se numără senatoarea PNL Iulia Scântei și fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu. Într-un articol publicat în EVZ, Dan Andronic a susținut că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu.

Citește pe aceeași temă: 

Scandalul SIPA. Cine este ofițerul SRI trimis de Cazanciuc „să schimbe becul”. Fotografii exclusive cu Florian Teodor Andronache

Arhiva SIPA. Ce urmărește, de fapt, ministrul Justiției, Tudorel Toader: Să declasifice secretele de stat

Cele mai citite

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă