Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Salariile din companiile de stat care au fost deja restructurate nu vor fi reduse

Bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unităţile care au efectuat deja restructurări, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluări, a declarat purtătorul de cuvânt al ...

Share

Rl online 0 comentarii

02.06.2010 - 13:56

Bugetele companiilor de stat vor fi reevaluate, ca prim pas spre reducerea salariilor, dar unităţile care au efectuat deja restructurări, precum CFR, nu vor fi supuse acestei reevaluări, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului, anunţă Mediafax.

Întrebat de presă dacă reevaluarea bugetului este echivalentă la toate companiile cu reducerea salariilor, oficialul guvernamental a arătat că reevaluarea reprezintă un prim pas în acest sens. Potrivit sursei citate, situaţia acestor companii va fi reglementată "într-o marjă de maxim câteva săptămâni".

Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la rândul său că Executivul a decis că salariile vor fi reduse şi în cazul angajaţilor din companiile de stat, dar a menţionat şi Compania Naţională de Investiţii printre unităţile care au efectuat deja restructurări şi nu vor mai fi introduse în categoria celor ale căror bugete vor fi reevaluate.

Surse oficiale au declarat, marţi, agenţiei Mediafax, că Guvernul va stabili un plafon salarial maximal pentru angajaţii companiilor de stat şi cei ai regiilor autonome, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de peste 70% va fi vărsată într-un fond de solidaritate, Executivul constatând că salariile nu pot fi reduse cu 25% în aceste unităţi. Plafonul salarial va depăşi cu mult salariul mediu pe economie, urmând să fie stabilit cel mai probabil la 5.000 lei.

Procedura va fi reglementată printr-un memorandum care urmează să fie avizat de Guvern. În memorandumul guvernamental, virarea sumelor va fi prezentată ca având un caracter "benevol", dar va reprezenta practic o decizie a acţionarilor şi conducerii acestor companii şi regii de stat.

"Adunările generale ale acţionarilor şi consiliile de administraţie vor fi mandatate să ceară managerilor din aceste companii şi regii să vireze unele sume către fondul de solidaritate. Va fi un plafon salarial, iar din ce trece de acest plafon o cotă de peste 70% va fi virată la fond. Reducerea cu 25% a salariilor în cadrul acestor companii de stat nu este posibilă şi nu va fi aplicată", au arătat sursele citate.

Proiectul legii de reducere a cheltuielilor bugetare, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii, prevede reducerea cu 25% a salariilor angajaţilor din instituţiile publice, nu însă şi pentru companiile de stat care se finanţează din venituri proprii.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, luni, că în şedinţa de guvern de duminică s-a stabilit ca reprezentanţii Ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei să găsească o formulă de act
normativ care să permită reducerea salariilor şi în companiile şi regiile cu capital de stat.

El a precizat, la întrebarea unui jurnalist, că acest act normativ va viza inclusiv companiile CFR şi Tarom.

Anterior, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, precizase că salariile angajaţilor din companiile de stat nu vor fi reduse cu 25%.

În urmă cu trei săptămâni, Vlădescu a declarat că este luat în calcul ca angajaţii din companiile la care statul este acţionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, să plătească o taxă de solidaritate.


Citește totul despre:

Comentarii

loading...