Sabin Orcan, despre desecretizarea arhivelor SIPA: Băsescu și Macovei au închis acest serviciu. Ce s-a întâmplat ulterior, trebuie discutat

Mă îndoiesc că SIPA ar fi cules informații care să contrazică ce se cunoștea despre cazul Lele. Avem nevoie de servicii de info, dar serviciile de info, spre deosebire a Securitate, sunt controlate parlamentar civil și nu pot obține și folosi

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 18.05.2017 - 08:50

Directorul editorial al publicației RL, Sabin Orcan, a discutat, la postul de televiziune B1 TV, despre cazul desecretizării arhivelor SIPA, un subiect care a explodat după dezvăluirile făcute de Dan Andronic, într-un material publicat în ziarul pe care îl patronează.

"Mă îndoiesc că SIPA ar fi cules informații care să contrazică ce se cunoștea despre cazul Lele. Avem nevoie de servicii de informații, dar acestea, spre deosebire de Securitate, sunt controlate parlamentar civil și nu pot obține și folosi informații despre persoane care nu au legătură cu securitatea națională, despre asta este vorba în cazul Panait. Traian Băsescu și Monica Macovei au închis acest serviciu. Ce s-a întâmplat ullterior, trebuie discutat. Doamna Raluca Prună, fostul ministru al Justiției a propus desecretizarea arhivelor SIPA, însă s-a format o opoziție puternică din partea magistraților, iar proiectul a picat.

Domnul Tudorel Toader pare foarte hotărât să desecretizeze arhiva SIPA. Dacă sunt politicieni care vor să lovească în regimul băsist, s-ar putea să aibă surprize. Cele mai mari derapaje privind arhiva SIPA s-au făcut în perioada 2001 - 2004. E greu de crezut că nu s-au distrus documente. Chiar Raluca Prună spunea că s-au distrus, s-au ars mai multe documente. Desecretizarea arhivelor SIPA va deveni un bumerang. 

", a declarat Sabin Orcan. 

Jurnalistul Dan Andronic susține că arhiva SIPA ar fi fst copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu, scrie Mediafax. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".

Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA) a fost înfiinţat în anul 1997, prin transformarea în unitate de sine stătătoare a Serviciului Independent Operativ (SIO) aflat, anterior, în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, cu scopul de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare, în mandatul lui Mircea Ionescu Quintus. Regulamentul de organizare şi funcţionare a SIPA a fost instituit prin două Ordine ale Ministrului Justiţiei, al căror conţinut nu este, însă, cunoscut.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...