ROŞIA MONTANĂ. Plumb: RMGC va cheltui 300 de milioane de euro pentru îndepărtarea poluării istorice

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la audierile de la Comisia specială pentru Roşia Montană, că obligaţiile privind îndepărtarea "poluării istorice" de la Roşia Montană revin RMGC, suma estimată fiind în cuantum ...

Share

Rl online 0 comentarii

24.09.2013 - 13:13

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la audierile de la Comisia specială pentru Roşia Montană, că obligaţiile privind îndepărtarea "poluării istorice" de la Roşia Montană revin RMGC, suma estimată fiind în cuantum de 300 de milioane de euro, transmite Mediafax.

Citeşte şi ROŞIA MONTANĂ. Plumb: Concentraţia de cianuri, o treime faţă de limita europeană

"În ceea ce priveşte efortul statului român pentru a putea decontamina zona privind poluarea istorică - e nevoie de o investiţie de 300 de milioane de Euro. Poluarea istorică e cea prezentată şi sunt multe acţiuni de făcut. Statul român are capabilitatea de a putea monitoriza şi controla condiţiile de mediu impuse, dar investiţia care ar trebui făcută e foarte mare şi nu ne-o pemitem. Numai pentru Roşia Montană e vorba de 300 milioane de Euro. În România mai sunt peste 300 de situri poluate istoric", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat că problemele legate de mediu şi poluare la Roşia Montană ţin de existenţa a 18 halde de steril neecologizate şi abandonate, a două cariere abandonate fără a fi ecologizate şi a 1.450 kilometri de galerii subterane prin care se scurg ape acide.

Ministrul Mediului a arătat că există ape acide care sunt deversate în bazinul hidrografic printr-o singură galerie şi a precizat că există şi alte puncte de scurgere din care se descarcă ape acide.

Citeşte şi Rovana Plumb, audiată marţi de Comisia specială pentru Roşia Montană

Ea a arătat că, prin deversarea acestor ape acide, se depăşesc cotele maxime admise de până la 100 de ori, fiind afectaţi sever 40 de km în aval în râul Arieş, şi că există mortalitate piscicolă în Arieş, iar ecosistemul e puternic afectat.Citește totul despre:

Comentarii