21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRomânul acuzat de terorism rămâne în arest preventiv. Ionuț Bălan ar fi...

Românul acuzat de terorism rămâne în arest preventiv. Ionuț Bălan ar fi încercat să culeagă date despre bazele de la Deveselu și Kogălniceanu și ar fi plănuit un atac asupra uneia dintre ele

UPDATE 20,00: Ionuţ Cătălin Bălan, bărbatul suspectat de terorism, va rămâne în arest, după ce Instanţa Supremă a respins, joi, contestaţia acestuia la decizia Curţii de Apel Ploieşti, prin care s-a dispus încarcerarea sa pentru 30 de zile.

În motivarea deciziei de arestare, formulată de Curtea de Apel Ploieşti, se arată că Ionuţ Cătălin Bălan ar fi încercat să obţină date referitoare la bazele militare americane de pe teritoriul României, localizate în judeţele Constanţa şi Olt, pe care intenţiona să le transmită unor membri ai grupării teroriste „Statul Islamic”.

„Cele două obiective militare americane sunt vizate de gruparea teroristă `Statul Islamic`, aceasta acuzând folosirea bazelor în scopul derulării operaţiunilor militare în Siria si de asemenea, făptuitorul acţionează pe teritoriul României în scopul identificării de persoane care să-i împărtăşească opiniile radicale şi care să se alăture războiului dus în Siria de către `Statul Islamic`”, conform motivării instanţei.


Bărbatul de 39 de ani din Argeș, suspectat de propagandă teroristă și de intenția de a organiza un atentat la o bază militară din România, a cerut autorităților să fie pus în libertate. Astfel, Ionuț Cătălin Bălan va fi adus, joi, la Înalta Curte de Casație, unde se va judeca contestația sa la decizia Curții de Apel Pitești din 30 iunie, prin care a fost arestat preventiv, potrivit Agerpres.

Bărbatul neagă că ar fi cules informații despre baza americană de la Mihail Kogălniceanu și susține că ar fi mers la Constanța pentru a strânge bani în vederea construirii unei moschei la Pitești. În plus, el susține că este victima unei înscenări, pusă la cale de un iordanian care l-a însoțit la Constanța.


 

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, folosind numele „Ibrahim", ar fi utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale acesteia și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte precum cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Anchetatorii susțin că el ar fi avut legături cu membrii unei mișcări salafiste și pro-jihadiste din Franța, pe care i-ar fi numit „fații din Toulouse", pentru care ar fi încercat să culeagă informații despre bazele militare din România unde sunt dislocate forțe ale armatei americane.



În primăvara anului 2015, Ionuț Cătălin Bălan s-ar fi deplasat în zona aeroportului Mihail Kogălniceanu și a bazei militare americane, unde ar fi observat cu atenție căile și punctele de acces în cele două obiective. Bărbatul ar fi susținut că la baza americană de la Mihail Kogălniceanu va fi „un iad pe pământ".

În documentele procurorilor apare înregistrarea unei convorbiri, în care Ionuț Cătălin Bălan ar fi relatat că s-ar fi îmbrăcat „ca musulmanii" și ar fi mers în metrou, în Franța, unde ar fi strigat cu voce tare „Allah Akbar!", stârnind panică printre călători.

Potrivit Serviciului Român de Informații, bărbatul a intrat în atenția Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-ar fi manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și online, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-ar fi declarat adeziunea. Conform procurorilor, el și-ar exprimat în repetate rânduri intenția și a încercat să convingă și alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH.



 

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă