7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial#REZIST Peste 1.000 de persoane au protestat, în Piaţa Victoriei, după ce...

#REZIST Peste 1.000 de persoane au protestat, în Piaţa Victoriei, după ce Guvernul PSD a anunțat că vrea să modifice Legile Justiției | FOTO + LIVE VIDEO

UPDATE 23.00: Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat, manifestanţii începând deja să plece. La această oră în piaţă au mai rămas câteva zeci de persoane.

UPDATE 21.50: Mai multe echipaje de jandarmi au ajuns în Piață, instalând garduri de protecție. Mulţimea continuă să scandeze "PSD – Ciuma roşie" şi au cântat imnul naţional. Traficul, în fața Guvernului, a fost blocat. 

UPDATE 21.30: "Ceea ce vrea să facă ministrul Justiţiei este un atac la statul de drept, să politizeze justiţia. Vrea să ia dreptul preşedintelui de a numi şefii din justiţie. Mi se pare că suntem prea puţini, cred că lumea e moleşită, există o amorţeală generală, nu ştiu din ce cauză. Ar trebui să se gândescă că este vorba de toţi cei care vor să trăiască în această ţară", spune Emanuela, pensionară, pentru Mediafax.

"Am ieşit în stradă pentru că îmi doresc ca acest guvern să cadă odată pentru totdeauna. Nu doar Toader trebuie să demisioneze, cu tot guvernul lui Draganea. Dragnea l-a dat la o parte pe Grindeanu că nu mai asculta şi acum ministrul justiţiei vrea să îi retragă lui Iohannis dreptul de a mai hotarî care să fie şefii din justiţie. Mi se pare că suntem de toată jenă. Noi o să ieşim în stradă, aşa cum am făcut şi în ianuarie", susţine Dragoş, 32 de ani.

"Am crezut că experienţa de astă iarna ar fi trebuit să fie suficientă pentru domnii guvernanţi. Dar dacă trebuie să le reamintim, o facem. Nu este posibil să tot încerci să controlezi justiţia prin orice mijloace, să vrei să politizezi chiar tot. Tot Occidentul ne arată cu degetul. Eu am ieşit pentru a cere demisia acestui guvern, care creează numai probleme de când s-a instalat la Palatul Victoria", spune Anca, 29 de ani.

UPDATE 21.00: Aproape 1.000 de protestatari s-au adunat ]n fa'a Guvernului. Manifestanții au vuvuzele, drapele tricolore și tobe. De asemenea, a fost adus şi un manechin în zeghe. Protestatarii scandează "PSD – ciuma roşie!", "Justiţie, nu corupţie!", "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!" şi "Tudorel, nu uita!/La Jilava vei pleca!". Apelurile pe rețelele de socializare continuă.

UPDATE 20.30: Protestul a început. Zeci de persoane se află deja în Piața Victoriei, printre aceștia aflându-se numeroase persoane publice, jurnaliști și ONGiști. Pe rețelele sociale apar tot mai multe apeluri pentru a convinge cetățenii să iasă în stradă. 

 

Zeci de persoane s-au mobilizat pe rețelele sociale, anunțând că vor ieși în stradă, miercuri, de la 20.30, în semn de nemulțumire față de propunerile lansate de Ministerul Justiției. 

Un protest a fost anunțat și pe pagina de Facebook Inițiativa România

”Guvernarea PSD a poruncit, Tudorel Toader s-a executat!. După marțea neagră, propunerile de masacrare ale legilor Justiției prezentate astăzi de ministrul Justiției sunt punctul culminant al luptei împotriva DNA și justiției independente. Un om care spune răspicat "REZIST!" face mai mult pentru viitorul țării decât un guvern și o majoritate parlamentară cu apucături mafiote. Iar împreună putem să decidem noi viitorul. Vino în Piața Victoriei în această seară. Vom fi 2, vom fi 10, vom fi 100 sau poate câteva mii. Oricare dintre variante e mai bună decât să tăcem. Lupta anticorupție riscă să devină istorie fără implicarea noastră”, se arată pe pagina protestului. 




În lunga listă de modificări pe care guvernul PSD-ALDE, prin ministrul Justiţiei Tudorel Toader, vrea să le aducă la legile Justiţiei, câteva au conotaţii politice şi ar putea aduce controlul PSD asupra magistraţilor. În plus, DNA-ul nu va mai avea dreptul să ancheteze magistraţi, ci o nouă direcţie din cadrul Parchetului General.

Șeful statului Klaus Iohannis a reacționat la propunerile prezentate de ministrul Justiției, considerând că acestea reprezintă un atac asupra statului de drept, independenței Justiției și împotriva luptei anticorupție. ''Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționari a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție'', a afirmat Iohannis.

El a arătat că România se află într-un moment care îi este favorabil în planul relațiilor internaționale, cu precădere în comunitatea europeană, context în care ar fi în defavoarea țării noastre să ''ne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra Justiției''.

''Acest lucru ar fi în totală contradicție cu angajamentele pe care și le-a luat România prin aderarea la Uniunea Europeană și nu ar face decât să mențină pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare și Verificare'', spune șeful statului.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă