16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRomania poate pierde definitiv 900 milioane euro din fonduri europene

Romania poate pierde definitiv 900 milioane euro din fonduri europene

Un raport al Comisiei Europene (CE) arata ca Romania a ratat pana acum atragerea a importante sume de bani, fonduri PHARE si ISPA, pentru dezvoltare sociala si infrastructura. Incapacitatea institutiilor statului de a intocmi proiecte conform cerintelor europene mentine Romania in randul tarilor inapoiate, spun analistii economici.

Fondurile PHARE neutilizate de Romania, in valoare de circa 169 milioane euro, vor fi anulate in curand. Ele ar fi trebuit sa sustina proiecte pentru someri, calificarea fortei de munca, dezvoltarea regionala, modernizarea companiilor, proiecte de infrastructura, medicale si educative. Raportul CE, care evalueaza absorbtia fondurilor de preaderare de catre Romania si Bulgaria in perioada 1 ianuarie 2007-31 iulie 2009, va fi dezbatut luna viitoare in Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European. Documentul arata ca, din cele 2,975 miliarde euro alocate prin programele PHARE, SAPARD si ISPA, Romania nu a utilizat 169,055 milioane din fondurile PHARE. "Cele 169,055 milioane euro pot fi considerate ca neutilizate si sunt partial dezangajate sau vor fi in curand", mentioneaza raportul CE.

 

Printre punctele slabe care au ingreunat absorbtia fondurilor UE de catre Romania expertii CE au mentionat slabiciunile legate de capacitatea administrativa, extinderile nejustificate ale contractelor si vulnerabilitatile achizitiilor publice. In cazul programului de infrastructura ISPA, Romania se afla in pericolul de a pierde o suma si mai consistenta, de 745,7 milioane euro, bani care trebuie solicitati pana pe 31 decembrie 2010.
Raportul CE consemneaza totusi ca Romania este intr-o pozitie mult mai buna decat Bulgaria in ceea ce priveste absorbtia fondurilor. Daca tara noastra a pierdut 169 milioane euro, Bulgaria a primit doar 488 milioane euro dintr-un total de 1,36 miliarde euro. Romania a fost insa campioana la numarul neregulilor inregistrate in atragerea fondurilor de preaderare. In 2008, de pilda, numarul neregulilor a crescut cu 103% fata de 2007, inregistrand cel mai mare avans din UE, potrivit unui raport anterior al CE, care preciza si faptul ca UE are de recuperat de la Romania 25,5 milioane euro ca urmare a neregulilor depistate in utilizarea banilor.

"Banii se pierd in doua moduri: fie nu suntem in stare sa depunem proiecte in limita sumei alocate, fie trebuie sa dam bani inapoi din cauza neregulilor in desfasurarea proiectelor", explica Petru Dandea, vicepresedinte al Cartel Alfa. Dandea da si un exemplu de sume cheltuite incorect: amplasarea unor borne kilometrice in Botosani la 800 de metri una de cealalta, pentru ca drumul construit din bani europeni sa iasa la lungimea celui prevazut in proiectul finantat. Necheltuirea banilor europeni conserva, in opinia sindicalistului, decalajul dintre Romania si tarile dezvoltate: "Circula un banc nou: daca maine ar fi sfarsitul lumii, este recomandabil ca oamenii din alte tari sa isi cumpere un billet de avion pana la Bucuresti, pentru ca aici suntem cu 100 de ani in urma".

 

Analistul economic Ilie serbanescu sustine, la randul sau, ca Romania a pierdut deja trenul dezvoltarii si ca va atrage din ce in ce mai greu banii UE din cauza lipsei cofinantarilor: "Nu vedeti ce se intampla aici? Este firesc ca decalajul sa se accentueze, nu cred ca ar mai trebui sa se mire cineva ca pierdem banii. si din fonduri structurale o sa fie luati foarte putini bani, pentru ca nu poti sa-i accesezi daca nu ai cofinantare de la banca".

Cele mai citite

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă