Romania, condamnata la CEDO pentru discriminare religioasa

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, a condamnat, marti, statul roman la despagubiri de 15.000 de euro pentru discriminare religioasa fata de o parohie greco-catolica, careia i s-au refuzat dreptul de a utiliza ...

Share

Rl online 0 comentarii

12.01.2010 - 00:00
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, a condamnat, marti, statul roman la despagubiri de 15.000 de euro pentru discriminare religioasa fata de o parohie greco-catolica, careia i s-au refuzat dreptul de a utiliza un lacas de cult ortodox si dreptul de a protesta in justitie, scrie AGERPRES.

Parohia greco-catolica din Sambata a depus plangere la CEDO, acuzand refuzul justitiei romane de a-i statua dreptul de a utiliza un lacas transferat in 1948 Bisericii ortodoxe, dupa desfiintarea cultului uniat. Judecatorii CEDO au dat dreptate reclamantului, apreciind ca diferenta de tratament fata de aceasta biserica in privinta accesului la justitie a fost discriminatoare, fiind 'motivata de apartenenta sa la cultul greco-catolic'.

In 1990, dupa recunoasterea cultului uniat, reprezentantii acestei biserici, care reprezinta 28% dintre locuitorii din Sambata, le-au cerut ortodocsilor sa le permita celebrarea slujbelor in respectivul lacas, alternativ cu slujbele ortodoxe, solicitare care le-a fost refuzata.
Parohia din Sambata nu a putut sesiza justitia, intrucat legea romana prevede ca litigiile referitoare la proprietate sau la uzul edificiilor religioase tin doar de competenta unor comisii mixte, nu de tribunale. Tentativa de constituire a unei comisii mixte la Sambata s-a soldat cu un esec.

Potrivit judecatorilor de la Strasbourg, legea romana ar trebui modificata, intrucat are 'lacune legislative susceptibile sa blocheze dreptul de acces la un tribunal'.

Citește totul despre:

Comentarii