10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialRomania ar putea fi un desert demografic

Romania ar putea fi un desert demografic

Presedintele Traian Basescu a avertizat ieri, la Sibiu, ca populatia Romaniei va scadea pana in 2050 la 16,5 milioane de locuitori in conditiile in care se pastreaza nivelul actual al natalitatii.

Presedintele Basescu a declarat ca in ultimii 17 ani populatia tarii s-a redus cu 1,4 milioane de locuitori, principalele cauze fiind migratia si scaderea natalitatii. "Influenta scaderii este atat de mare incat chiar daca luam masuri de crestere a fertilitatii, numarul populatiei va creste abia dupa anul 2060. Este o problema a intregii societati a Romaniei, a familiei, a Bisericii, a cetateanului, este o problema a generatiilor de azi si de maine. Daca azi nu facem nimic pentru inversarea trendului negativ al natalitatii, s-ar putea ca pentru generatia viitoare sa fie prea tarziu", a spus presedintele Traian Basescu, prezent la conferinta internationala "Populatia Romaniei, incotro?" ce se desfasoara in aceste zile la Sibiu. Basescu a adaugat ca Romania are nevoie de revizuirea rapida a politicii demografice, iar solutiile trebuie oferite de scoala romaneasca de demografie.
Presedintele a tras un semnal de alarma si in legatura cu scaderea accentuata a populatiei active. Astfel, Basescu a afirmat ca in anul 2050 populatia cu varsta de 65 de ani si peste 65 de ani va depasi 5 milioane de locuitori, in timp ce in prezent exista 3 milioane de locuitori la aceasta categorie. Potrivit presedintelui, reducerea populatiei active va avea un impact deosebit. In 2005, Romania avea 10 milioane de locuitori activi, in 2025 populatia activa va fi de 9,3 milioane de locuitori, iar in 2050 de 6,7 milioane de locuitori. Varsta medie a populatiei active este in prezent de 40 de ani, dar in 2050 va fi de 45 de ani, a mai precizat seful statului.
"Daca nu facem acum ceea ce trebuie facut si sa stopam declinul demografic, practic ne sacrificam copiii si nepotii", a incheiat presedintele. Conferinta internationala de la Sibiu reuneste o suta de participanti, reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, sindicatelor si patronatelor, ai Fondului ONU pentru Populatie, parlamentari europeni, precum si experti romani si straini.

» Presedintele vrea marirea vArstei de pensionare

Presedintele Traian Basescu a pledat tot ieri si pentru marirea varstei de pensionare, motivand ca Romania va avea mari probleme de sustenabilitate a sistemului de pensii de stat dupa 1 ianuarie 2009. "Monitorizarea evolutiilor sistemului de pensii de stat trebuie sa stea, indiscutabil, in atentia factorului politic si a celui administrativ. In mod clar trebuie sa facem pasi pentru cresterea varstei de pensionare", a spus Traian Basescu.

Cele mai citite

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...

Zi perfectă pentru românce la Madrid! Irina Begu și Jaqueline Cristian au obținut victorii importante

Irina Begu s-a calificat în turul secund al turneului WTA 1.000 de la Madrid, în timp ce Jaqueline Cristian a reuşit să acceadă pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă