Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Romania - nivel ridicat al dezvoltarii umane

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a lansat ieri "Raportul National al Dezvoltarii Umane – Romania 2007", al noualea raport din seria initiata in 1995.Romania a intrat pentru prima oara in grupa ...

Share

Rodica Daniciuc 0 comentarii

14.07.2007 - 00:00

Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare a lansat ieri "Raportul National al Dezvoltarii Umane – Romania 2007", al noualea raport din seria initiata in 1995.


Romania a intrat pentru prima oara in grupa tarilor cu un nivel ridicat al dezvoltarii umane, iar economia ei – in cel de-al saptelea an consecutiv de crestere economica, reiese din raport. Autorii observa ca persista inca decalajul intre zonele rurale si urbane si intre diferite grupuri etnice sau de varsta. Speranta de viata la nastere este inca una dintre cele mai scazute din Europa, iar mortalitatea infantila ramane cea mai ridicata intre cele 27 de state membre ale UE. Asta in pofida imbunatatirii multor aspecte legate de educatia reproductiei si a cresterii alocarilor bugetare pentru maternitate si ingrijirea copiilor. Pentru a asigura o convergenta, graduala cu nivelul de trai din statele dezvoltate ale UE, Romania trebuie sa isi sporeasca eforturile in vederea cresterii calitatii si nivelului de adecvare la nevoile pietei pentru intregul sistem educational, sa introduca competitia in invatamantul superior, sa mareasca volumul investitiilor in cercetare si dezvoltare, sa isi consolideze o piata interna puternica si sa dezvolte nise de piata pentru exporturi (agroturism, IT, produse agricole organice, bunuri de consum si combustibili biologici), transformand avantajele, din comparative, in competitive.


In privinta costurilor si beneficiilor migratiei romanilor, raportul atrage atentia ca, pe masura ce economia va continua sa se dezvolte, presiunea asupra salariilor va continua sa creasca pana la punctul in care migratia va ajunge sa diminueze avantajul competitiv actual al fortei de munca relativ ieftine. Raportul sugereaza ca aportul de lucratori din tari mai putin dezvoltate va fi, probabil, solutia cea mai adecvata de corectare a crizei de forta de munca ieftine si recomanda guvernului sa elaboreze o legislatie referitoare la migrarea fortei de munca. Documentul propune guvernului sa se inspire din modelul irlandez si sugereaza o agenda indrazneata de viitor pentru fructificarea oportunitatilor oferite de piete, diversificarea sistemelor de securitate sociala, ca fiecare individ sa aiba cat mai multe optiuni si sa se preia o parte din povara statului, dar si o legislatie care sa garanteze protectia sociala impotriva volatilitatii pietelor.

Avertizari
Romania este in pragul unui declin al populatiei. Cand generatia "decreteilor" va iesi la pensie, este probabil sa se resimta dificultati serioase in finantarea sistemelor de protectie si securitate sociala. Aceasta inseamna ca o populatie activa redusa numeric va trebui sa suporte sarcina platii pensiilor si a altor prestatii sociale pentru o masa de persoane inactive, de dimensiuni relativ mari.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...