13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRevolta la Departamentul pentru Afaceri Europene

Revolta la Departamentul pentru Afaceri Europene

Consilierii pentru Afaceri Europene cer in instanta acordarea unui spor de 75% si majorarea salariului de baza.

O treime din angajatii Departamentului de Afaceri Europene din cadrul Guvernului (DAE) au dat in judecata institutia, cerand acordarea majorarilor salariale si a sporurilor stabilite de lege. Din cei 90 de angajati, 34 au actionat in instanta Guvernul. Potrivit NewsIn, consilierii pentru afaceri europene acuza DAE ca ar fi refuzat sa le creasca salariul de baza de la 2.100 la 3.232 lei si nu le acorda sporul de 75%. Angajatii nemultumiti cer plata acestor drepturi retroactiv, din data de 1 decembrie 2007. seful DAE, Adrian Ciocanea, sustine ca angajatii sai nu au primit sporul de 75 % deoarece Parlamentul a redus sumele alocate in bugetul pe 2008 pentru deplasari si salarii, dar a promis ca banii vor fi alocati la rectificarea bugetara din aceasta luna.
Consilierii pentru afaceri europene reclama ca nu primesc sporul pentru desfasurarea unei activitati de interes national (de 75% din salariul de baza).
O ordonanta de urgenta din 2003 stabilea ca persoanele angajate in functia de consilier de afaceri europene sa beneficieze de aceleasi drepturi salariale ca si consilierii diplomatici din Ministerul de Externe (MAE). In decembrie anul trecut a intrat in vigoare legea pentru majorarea salariilor personalului din MAE. seful statului a refuzat sa promulge acest act, argumentand ca textul nu precizeaza sursa de finantare. Dupa o luna, o noua ordonanta a Guvernului stabileste ca salariul de baza al consilierilor de afaceri europene se asimileaza cu salariul unui secretar de rang III, a carui leafa de baza este de 3.232 lei, si nu cu salariul unui consilier diplomatic, functionar care este platit cu 4.201 lei. Consilierii DAE reclama si aceasta asa-numita "retrogradare" din functie, motivand ca la data sustinerii examenului pentru ocuparea acestor posturi, salariul lor era asimilat consilierilor diplomatici.
DAE reprezinta Romania in instantele europene, consilierii de afaceri avand atributii in realizarea programelor pentru indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea Romaniei de stat membru al UE.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă