Revista Nature: Cercetătorii români "luptă" împotriva plagiatului din România cu ajutorul site-ului Integru.org​

Revista Nature semnalează, într-un articol intitulat "Cercetătorii români luptă împotrivă plagiatului", lansarea site-ului Integru.org în România, care investighează şi expune cazuri de plagiat şi alte ...

Share

Rl online 0 comentarii

16.08.2012 - 11:23

Revista Nature semnalează, într-un articol intitulat "Cercetătorii români luptă împotrivă plagiatului", lansarea site-ului Integru.org în România, care investighează şi expune cazuri de plagiat şi alte probleme din mediul academic din ţară, potrivit Hotnews.

După ce scandalurile de plagiat au zguduit România - cele mai cunoscute fiind cel în care este implicat premierul Victor Ponta, fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang, dar şi rectorii şi prorectorii de la UMF Târgu Mureş, mai mulţi cercetători români s-au convins că trebuie să contraatace cultura acestei practici, întipărită în sistemul universitar, notează autoarea articolului.

Obiectivul anunţat de site este acela de a "ajuta la reformare şi a restaura încrederea în sistemul de cercetare şi educaţie al României".

O parte dintre academicienii acuzaţi de plagiat "au încercat să scape punând sub semnul întrebării motivele celor care îi acuză", a declarat unul dintre membrii colectivului Integru.

De exemplu, atât Mang cât şi Ponta au minimizat acuzaţiile spunând că cei care le-au semnalat erau motivaţi politic. Site-ul Integru va putea să evite această strategie, "pentru că lucrările respective vor fi postate alături de documentele plagiate sau copiate, şi pe marginea lor vor comenta experţi credibili de la institute credibile din întreaga lumea - greşelile nu vor putea fi astfel combătute", a explicat membrul din comisia Integru.

Un chirurg de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara, Mihai Ionac, rugat de Integru să analizeze lucrarea lui Constantin Copotoiu (rectorul UMF Târgu Mureş) alături de alţi doi specialişti, a concluzionat că articolul acestuia conţine bucăţi de text copiat.

Comentând pe marginea acestui caz, medicul a declarat că prea mulţi cercetători români nu iau plagiatul în serios, iar iniţiativa celor de la Integru este "extraordinară, şi vine la timpul potrivit, cu toate scandalurile care există acum. Acum câţiva ani, nimeni nu vorbea de plagiat - era ascuns, aşa cum o pisică îşi acoperă murdăria".

Citește totul despre:

Comentarii