10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRestart România. O invitaţie la lupta împotriva corupţiei

Restart România. O invitaţie la lupta împotriva corupţiei

Puterea internetului de a mobiliza oamenii şi a combate corupţia nu ar trebui ignorată, cred voluntarii americani. Cu atât mai mult cu cât milioane de români folosesc zilnic mediul online pentru a-şi expune frustrările.

 

România mai are o şansă de a-şi apăra democraţia şi statul de drept. După 50 de ani de comunism, românii au devenit pasivi şi resemnaţi, puţin dornici să iasă în stradă atunci când vine vorba de drepturile lor. Vine însă din urmă generaţia tânără, activă în mediul online, care simte nevoia să se revolte. Şi cum s-ar putea muta frustrările din online direct în offline, dacă nu prin proiecte inteligente? Pe asta s-au bazat şi cei de la Restart România, când au pornit în urmă cu un an o serie de site-uri prin care au încercat să responsabilizeze cetăţenii, politicienii, instituţiile.

Românii care se luptă împotriva corupţiei pe internet

În discursul ţinut miercuri de Ziua Americii, ambasadorul SUA Mark Gitenstein a amintit de platformele online, unde românii se pot implica în lupta împotriva corupţiei. „Există un grup de oameni care nu vor mai tolera starea de fapt. Oriunde merg în România mă întâlnesc cu tineri. Mulţi dintre ei fie au trăit în străinătate şi s-au întors pentru a-şi lansa propriile firme, fie lucrează pentru companii occidentale şi sunt activi pe internet. O sută de mii de români au răspuns acelei chemări inteligente (n.r – Restart România) şi folosesc internetul pentru a ataca ceea ce dumneavoastră numiţi mentalitatea corupţiei”, a spus Gitenstein.

Societatea civilă, unită online

Proiectul Restart România a început în urmă cu un an, când, din o sută de idei menite să combată corupţia, au câştigat opt. Un proiect interesant a fost, de exemplu, www.cineceapromis.ro, o platformă unde oricine poate vedea ce au promis politicienii şi dacă s-au ţinut de cuvânt. „Cere socoteală! Să nu ne mai ia de fraieri în campanie şi de resemnaţi un mandat întreg, semnalează ce au promis şi fii pe fază: urmăreşte să îşi respecte promisiunile”, scrie cu litere de-o şchioapă pe pagina de start a site-ului. Şi, se  pare, că îndemnul a funcţionat, de vreme ce unii dintre cetăţeni au început să se implice.

„Domnul primar al sectorului 5 din Bucureşti a promis că în două luni va reabilita termic toate blocurile din sector. Cum e posibil aşa ceva când acest om nu a reuşit să facă măcar curat pe strada Toporaşi?”, scrie un internaut. Şi exemplele pot continua cu www.banipierduti.ro, unde sunt monitorizate online cheltuielile publice. „Bugetul de stat e o junglă pe care vrem s-o ordonăm. Acum că recesiunea pândeşte după colţ, banii nu numai că vorbesc, ba chiar ţipă asurzitor. Mai mult ca niciodată, trebuie să îi respectăm”, arată site-ul www.banipierduti.ro. Câştigătoarea acestui proiect a fost Elena Calistru, o tânără de 26 de ani, care a absolvit Ştiinţe Politice. Elena lucrează de mai bine de trei ani cu organizaţii non-guvernamentale şi s-a implicat în special în proiecte care priveau buna guvernare. „Printr-un instrument online arătăm cât din salariul cuiva merge la asistenţă socială, cât la sănătate, drumuri etc. Puţini oameni ştiu să se uite pe legea bugetului de stat, dar prin instrumente moderne le poţi arăta foarte clar cum sunt cheltuiţi banii lor”, spune Elena.

Fiecare proiect a fost sprijinit cu 5.000 de euro de ambasada SUA. „Astfel de proiecte online au potenţial de a produce schimbarea. Ce se întâmplă acum în România este îngrijorător. Democraţia e atacată pas cu pas şi nu poţi să ştii unde este sfârşitul. Încercăm să deschidem uşa societăţii civile şi să facem lumea să înţeleagă cât de importantă este transparenţa. Avem proiecte nu doar în România, ci şi în Cehia, Slovacia, Bosnia”, ne-a  spus Chris Worman, unul dintre voluntarii implicaţi în proiectul Restart România. Chris trăieşte de cinci ani în România şi crede că, în online, este mai uşor să uneşti comunităţile. Pe de altă parte, este conştient că jumătate dintre români trăiesc la ţară şi că e nevoie de mobilizare şi în mediul real. „Cred că la voi lucrurile vor începe să se schimbe, am început să văd reacţii, încă din ianuarie, când oamenii au ieşit la proteste. Dacă cineva e corupt vă afectează pe toţi. Oamenii vor înţelege asta în cele din urmă”, speră el.   Text Box:  

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...
Ultima oră
Pe aceeași temă