9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialRenate Weber: Romania ar trebui sa recunoasca Kosovo

Renate Weber: Romania ar trebui sa recunoasca Kosovo

Europarlamentarul liberal Renate Weber regreta ca UE nu a avut o pozitie comuna in privinta Kosovo si critica voalat Romania pentru ca nu s-a raliat partenerilor sai strategici care au recunoscut deja statul Kosovo, aratand ca temerile privind crearea unui precedent nu sunt justificate, transmite NewsIn.

"Ar fi firesc ca parteneriatele strategice pe care Romania le-a incheiat prin presedintele statului cu SUA, Marea Britanie, Franta, care au recunoscut deja statul Kosovo, sa se regaseasca intr-o pozitie comuna intr-un moment de asemenea importanta cum este aparitia unui nou stat si asistenta acordata acestuia pentru a deveni un factor de stabilitate in Balcani", este de parere fostul consilier prezidential.

Europarlamentarul roman nu isi ascunde dezamagirea fata de faptul ca Uniunea Europeana nu a avut o pozitie comuna in privinta Kosovo, dar considera ca Romania – care a ales sa nu recunoasca statul Kosovo – ar putea sa joace un rol semnificativ prin transferul de expertiza pe care il are in relatia cu propriile sale minoritati si sa devina un factor important in evolutia democratica a noului stat kosovar.

"Deplang faptul ca Uniunea Europeana, de la care toti avem asteptari uriase in ceea ce priveste rolul pe care poate si trebuie sa-l joace in relatiile internationale, nu a reusit sa aiba un punct de vedere comun in chestiunea recunoasterii Kosovo, dar este clar ca si Concluziile Consiliului Uniunii din 18 februarie 2008 si atitudinea statelor membre care deja au recunoscut noul stat respecta dreptul international", arata Renate Weber intr-o declaratie de presa transmisa joi agentiei NewsIn. "Aceasta recunoastere demonstreaza in acelasi timp angajamentul si responsabilitatea lor pentru stabilitatea in zona si pentru ca procesul de tranzitie al noii tari, de aparitie si consolidare a noilor institutii, sa se petreaca in conformitate cu regulile democratice si cu respectarea drepturilor omului", spune Weber. "Evident, statul Kosovo are el insusi obligatia ca, in conformitate cu dreptul international, sa respecte drepturile omului, drepturile minoritatii sarbe si ale celorlalte minoritati", adauga europarlamentarul Renate Weber.

Aparitia si recunoasterea statului Kosovo nu poate constitui un precedent, pentru ca dreptul international recunoaste dreptul la secesiune numai atunci cand este ultima posibilitate pentru a asigura existenta unei comunitati, explica Renate Weber, care exclude astfel orice asemanare cu Transilvania.

"Nimic din dreptul international nu se opune recunoasterii statului kosovar", afirma europarlamentarul liberal. "Acelasi drept international care a justificat prezenta comunitatii internationale in Kosovo atunci cand insasi existenta albanezilor kosovari era pusa in pericol indreptateste acum aparitia noului stat si da posibilitatea statelor lumii sa il recunoasca", argumenteaza Renate Weber, jurist cu expertiza in drepturile minoritatilor si fost consilier prezidential.

"Speculatiile in legatura cu aparitia unui precedent nu au niciun fundament", spune Weber. "Nu numai ca este exclusa orice asemanare cu Transnilvania, dar nici macar nu aparitia si recunoasterea statului Kosovo nu poate sa constituie un precedent, pentru ca fiecare caz in care unei comunitati ii este amenintata existenta, ceea ce afecteaza grav pacea mondiala, este judecat de sine statator. Dreptul international recunoaste dreptul la secesiune atunci cand aceasta este ultima posibilitate pentru a asigura continuarea existentei unei comunitati, a culturii si traditiilor acesteia", potrivit europarlamentarului liberal.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă