15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRegizorul Alexandru Solomon, dus cu forța la spital, către Colegiul Medicilor: De...

Regizorul Alexandru Solomon, dus cu forța la spital, către Colegiul Medicilor: De ce s-au manifestat psihiatrii ca subordonaţi ai Poliţiei?

Regizorul Alexandru Solomon a anunțat că a trimis o scrisoare deschisă către Colegiul Medicilor, după ce, acum două săptămâni, fusese ridicat de jandarmi şi dus la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia.

Incidentul s-a produs după ce Alexandru Solomon realizase un protest, prezentat ulterior drept un moment artistic, pe care l-a filmat în faţa Patriarhiei Române, exact în timp ce patriarhul Chiril al Rusiei era în vizită la București.

Alexandru Solomon a relatat pe Facebook despre scrisoarea deschisă trimisă Colegiului Medicilor.

În acest mesj, regizorul susține că medicii care l-au examinat s-au purtat mai degrabă ca nişte anchetatori și că unul dintre medici s-a sfătuit prin telefon cu comandantul unei secţii de poliţie.

„Mă numesc Alexandru Solomon, sunt cetăţean român şi regizor de film. Mă adresez dumneavoastră pentru a vă solicita o întâlnire şi, apoi, o poziţie publică într-o situaţie în care am fost implicat şi în care au intervenit medici care lucrează la un spital bucureştean. Reiau aici pe scurt firul evenimentelor, care – de altfel – a fost făcut public prin reţelele sociale şi printr-un articol publicat pe site-ul contributors.ro sub titlul „[poliţie + psihiatrie] x politică = ?”.

Este vorba de actul meu artistic din data de 26 octombrie, un act legat de vizita Patriarhului Kirill: am fost atunci în Dealul Patriarhiei, m-am tăiat superficial la mână stângă şi am împărţit bani. După câteva ore de anchetă la faţa locului şi într-o secţie de poliţie, am fost dus sub escortă la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia. Medicii de la camera de gardă au insistat că trebuie să mă reţină peste noapte, întrucât „nu au nicio garanţie că nu mă voi întoarce la Patriarhie”. Unul din medici s-a consultat telefonic cu comandantul secţiei de poliţie. Menţionez că, practic, nu a avut loc o consultaţie medicală şi pe parcursul orelor petrecute la spital nu am fost întrebat de sănătate.
 
După câteva ore la camera de gardă, medicul a consimţit să îmi dea drumul cu condiţia ca altcineva din familie să mă conducă de la spital direct la domiciliu. Soţia a trebuit să semneze o hârtie prin care se angaja să mă supravegheze în următoarele zile. Medicul i-a recomandat „să stau acasă vreo două zile, măcar până se termină agitaţia de la Patriarhie”.
 
În scrisoarea medicală pe care Solomon a primit-o la externare se menţionează că „pacientul este liniştit, cooperant, OTS, fără modificări psihice în sfera gândirii şi a afectivităţii” și că „nu reprezintă un pericol pentru sine şi cei din jur la momentul examinării”.

"Nu doresc să fac publice numele medicilor din acest caz, pentru că cred că nu este vorba de anumiţi indivizi, ci de un mod viciat de funcţionare al sistemului medical", subliniază Alexandru Solomon.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă