Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Regele Mihai cere o noua Constitutie

Regele Mihai le cere politicienilor sa lase deoparte orice alte considerente, sa dovedeasca instinctul binelui national si sa dea Romaniei o noua Constitutie europeana care sa stabileasca un rol limpede, neechivoc si complementar institutiilor ...

Share

Rl online 0 comentarii

10.05.2007 - 00:00
Regele Mihai le cere politicienilor sa lase deoparte orice alte considerente, sa dovedeasca instinctul binelui national si sa dea Romaniei o noua Constitutie europeana care sa stabileasca un rol limpede, neechivoc si complementar institutiilor statului, relateaza Mediafax. Regele Mihai a primit astazi premiul "Hanno R. Ellenbogen Citizenship", intr-o ceremonie desfasurata la Palatul Elisabeta. "Primesc acest premiu cu incredere in viitorul tarii noastre. De 140 de ani incoace, Regii si Reginele Romaniei au facut sacrificii pentru a indrepta tara catre valorile, institutiile si aliantele europene si atlantice. Asa a facut Regele Carol I, cel mai mare sef de Stat roman modern, asa au facut Ferdinand si Maria, asa am facut si eu, la randul meu, chiar in anii pribegiei.
Valorile transatlantice vor lumina Romania precum un far: domnia legii, institutii stabile, predictibilitatea, prosperitatea, democratia, drepturile omului si ale minoritatilor, respectarea cu sfintenie a proprietatii private.
Institutii precum Casa Regala, Biserica sau Academia vor veghea ca generozitatea, spiritul de raspundere, puterea exemplului personal si rolul binefacator al modelelor sa fie si ele pretuite si cultivate.
Acum, la inceput de drum institutional european si atlantic, natiunea romana mai are de indeplinit un pas istoric. Acest pas nu este unul politic, ci unul identitar si statal, care angajeaza viitorul tarii. In deplin respect pentru traditiile noastre si pentru democratie, Romania are nevoie sa-si daltuiasca o Constitutie europeana care sa dea un rol limpede, neechivoc si complementar institutiilor statului.
Tot ceea ce indeparteaza de la aceasta vointa nu are alt efect decat sa slabeasca tara si sa-i atraga din ce in ce mai multe contestari. Prin aceasta vointa istorica, se poate duce la bun sfarsit reconstruirea economica si sociala a tarii.
Am primit onoarea de a fi Regele Romaniei acum exact optzeci de ani. In anul acela, nici unul dintre oamenii politici de astazi nu erau nascuti. Juramantul de Rege imi cerea sa pazesc constitutia si legile poporului roman, sa mentin drepturile lui nationale si integritatea teritoriului. Tot el imi spunea ca dragostea de tara si grija pentru viitorul ei sunt singurul nostru tel.
In numele atator zeci de ani in slijba natiunii, va cer tuturor sa lasati deoparte orice alte considerente, sa dovediti instinctul binelui national si sa dati Romaniei o Lege fundamentala statornica si indreptata catre viitor", a spus Regele Mihai.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...