5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRechizitoriul INTEGRAL. Cum îşi foloseşte Voiculescu imperiul media împotriva justiţiei

Rechizitoriul INTEGRAL. Cum îşi foloseşte Voiculescu imperiul media împotriva justiţiei

Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu şi fostul şef ANAF, Şerban Pop, au fost trimişi în judecată în dosarul privind şantajarea administratorului firmei RCS&RDS, Ioan Bendei.

Procurorii DNA au decis ca Sorin Alexandrescu să fie judecat pentru şantaj, în timp ce Dan Voiculescu şi fiica sa au fost deferiţi justiţiei pentru complicitate la această infracţiune.

Şerban Pop, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la data comiterii faptelor, avocat suspendat, este acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, dar şi pentru permiterea accesului unor persoane neautorizate la datele respective, scrie Mediafax.

În acelaşi dosar, va fi judecat, pentru complicitate la şantaj, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL. De asemenea, procurorii au trimis în judecată SC Antena TV Group SA şi Intact Publishing SRL, pentru şantaj, şi SC Antena 3 SA, pentru complicitate la şantaj.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra unui acţionar al unei societăţi comerciale (parte vătămată) ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat. Persoana ce ar fi fost şantajată este administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei.

Citiţi în documentele ataşate rechizitoriul INTEGRAL în dosarul de şantaj în care Dan Voiculescu şi fiica sa sunt complici

Procurorii susţin că Alexandrescu „a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând SC Antena TV Group SA la un preţ dorit de inculpat”. Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arată anchetatorii.

În rechizitoriu se precizează că actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri, respectiv verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic, precum şi prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată.

Voiculescu a sprijinit acţiunile împotriva lui Bendei

DNA precizează că Sorin Alexandrescu, cu ocazia mai multor întâlniri, i-a reamintit părţii vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară, este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condiţiile impuse. Acest spot publicitar, arată DNA, a fost realizat din dispoziţia Cameliei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, şi a fost difuzat în perioada 9 – 30 mai 2013, cu o frecvenţă de cinci ori pe zi (în total, de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group SA şi SC Antena 3 SA. Procurorii mai menţionează că Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile desfăşurate de Sorin Alexandrescu care erau menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate.

„În contextul activităţilor descrise mai sus, cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit părţii vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară în cadrul societăţii este semnarea contractului cu ANTENA TV GROUP, în condiţiile impuse. Informaţiile pe care s-a sprijinit Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de şantaj la adresa părţii vătămate au fost obţinute de la inculpatul Pop Şerban, preşedinte al ANAF la acea dată. Astfel, în luna februarie 2013, acesta din urmă i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcţiei, de la angajaţi. În acest fel, Pop Şerban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent în discuţiile cu partea vătămată şi, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF”, se mai arată în rechizitoriu. Totodată, arată procurorii, Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile lui Alexandrescu „menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate”.

„Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuţii şi îndrumări adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin şi indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia-Rodica. La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia – Rodica, despre stadiul acţiunilor de şantajare şi despre poziţia părţii vătămate”, se mai arată în rechizitoriu.

Prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deţinute de Intact Publishing, inculpatul Matiescu a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societăţii reprezentate de partea vătămată, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate. De asemenea, arată DNA, Matiescu a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise la 24 aprilie 2013 către partea vătămată şi către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau nici un fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie. La 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat şi Camelia Voiculescu, se arată în rechizitoriu.

Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Bucureşti, cu toţi inculpaţii în stare de libertate.

STENOGRAME

Activarea lui Gâdea

Potrivit evz.ro, procurorii DNA l-au interceptat pe Dan Voiculescu când discuta cu fiica sa. O parte din stenogramele apărute în mass-media dezvăluie cum Voiculescu îi cere fiicei sale să formeze o delegaţie de zece oameni, condusă de şeful postului Antena 3, Mihai Gâdea. Rolul lor? Să-l ia la rost pe denunţătorul lui Sorin Alexandrescu.

Dan Voiculescu: Deci eu vreau luni dimineaţă…

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: Să am un denunţ calomnios împotriva… un denunţ calomnios şi măcar o plângere penală prealabilă. Există şi plângere penală prealabilă în care spui că urmează documente.

Camelia Voiculescu: Da. OK!

Dan Voiculescu: Urmează…

Camelia Voiculescu: Stai să-mi scriu. Da.

Dan Voiculescu: Parcă aş fi avocat. Da.

Camelia Voiculescu: Da, mă, până nu… să ştii că ăştia… aşa trebuie, tată, trebuie noi să le spunem.

Dan Voiculescu: Mda!

Camelia Voiculescu: Plângere prealabilă. Da. Ştiu. înţeleg ce vrea să spună plângerea asta. Bine, tati. Am înţeles. Am scris: plângere penală prealabilă.

Dan Voiculescu: Da. Şi eu aş mai face ceva, tată.

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: Eu aş face o delegaţie…

Camelia Voiculescu: Delegaţie?

Dan Voiculescu: Da.

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: De oameni serioşi.

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu:… care să se ducă la sediul RCS, să ceară să vorbească cu denunţătorul ăsta. Cum îl cheamă?

Camelia Voiculescu: Cu Bendei (n.r. administrator RCS&RDS).

Dan Voiculescu: Bendei. Aşa.

Camelia Voiculescu: Da, păi… ă… da, am zis, că zic după aia.

Dan Voiculescu: Să ceară… Nu… să ceară să vorbească cu el…

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: El sigur că n-o să vrea să vorbească sau dacă o să vrea să vorbească e foarte bine.

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: Şi să-l întrebe instrumentul cui este şi cine l-a determinat să facă denunţul calomnios.

Camelia Voiculescu: îhî! Dacă mă… da. Am înţeles ce zici tu…

Dan Voiculescu: Zece oameni, da‘ zece oameni de ăştia, adică Mihai Gâdea…

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: Sandra Stoicescu…

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: Ăştia să se ducă să întrebe…

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: Instrumentul cui este. Asta e tema.

……………………………………………………………………………………………

Dan Voiculescu: Să facă, n-am nici o problemă, da‘ eu vreau trei lucruri: denunţ calomnios…

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: plângere penală prealabilă…

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: şi o delegaţie de la Antena 1, n-ar trebui Mihai…

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: de la Antena 1, ba poate şi Mihai.

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: Vorbiţi voi, vedeţi cine, care să se ducă la uşă la RCS…

Camelia Voiculescu: Da.

Dan Voiculescu: şi să ceară: „Vrem să vorbim cu domnu‘ Bendei!“

Camelia Voiculescu: Da.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă