20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialReactiile politicienilor si ale societatii civile:

Reactiile politicienilor si ale societatii civile:

Geoana crede in independenta justitiei

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca punerea lui Ion Iliescu sub invinuire in dosarul mineriadei din iunie 1990 este o chestiune legata de Justitie si si-a exprimat speranta ca aceasta situatie sa nu aiba o dimensiune politica, sperand probabil ca pasul catre adevar sa nu se reflecte negativ asupra fostului partid de guvernamant, aflat in picaj liber. “Este o chestiune legata de Justitie si care sunt convins ca va fi rezolvata cu respectul si deferenta cuvenite unui fost sef de stat. Sunt convins ca Justitia si opinia publica vor trata acest subiect cu foarte multa atentie si cu tot respectul datorat unui fost sef de stat si unui om care a avut o contributie importanta la Romania democratica de astazi”, a spus Geoana. El si-a exprimat speranta ca aceasta situatie “va avea exclusiv o dimensiune juridica si nu va avea sub nici o forma o dimensiune politica”.
Radu Berceanu (vicepresedinte PD): Au ramas familii indoliate

“Mi se pare deosebit de ciudata coincidenta – s-a ajuns la momentul asta exact acum, cand in PSD exista luptele cunoscute, PSD este in Opozitie… Ma mir ca Justitia, care e asa de impartiala si independenta, n-a ajuns in alt moment la aceasta concluzie, ca Ion Iliescu trebuie sa fie invinuit pentru acele fapte. In legatura cu fondul problemei, eu cred ca Iliescu are de raspuns in fata legii pentru o serie de lucruri pe care eu le-am trait pe pielea mea. El a avut clar o implicare – nu pot spune daca se incadreaza in acuzatiile care i se aduc, dar el a fost clar implicat, iar astfel de fapte nu se prescriu niciodata. Au fost familii care au ramas indoliate, oameni care au ramas cu sechele, nu mai vorbesc de pagubele materiale sau de pagubele de imagine pe care le mai resimtim si astazi”.

Nicolae Popa (PNL): Imense prejudicii aduse imaginii

“Normal, ar trebui sa i se comunice personal punerea sub acuzare de catre Parchet. Reactia domnului Iliescu cred ca este o incercare de dezinformare a opiniei publice.
Este de notorietate amestecul lui Ion Iliescu, in calitate de sef al statului, in evenimentele legate de mineri. Multumirile adresate atunci in direct nu ne pot spune decat ca exista implicare.
Trebuie demonstrata insa intentia de savarsire a infractiunilor. Ceea ce a facut domnia sa, sa solicite sprijinul minerilor, a produs acea nefericita situatie cand oamenii s-au batut si chiar omorat pe strazi. Ne-a adus imense prejudicii din punctul de vedere al imaginii”.
PRM il sprijina pe Iliescu

Corneliu Vadim Tudor crede ca invinuirea fostului sef al statului Ion Iliescu in dosarul mineriadei din iunie 1990 reprezinta “o tentativa de linsare morala” a acestuia, despre care a aflat “cu mahnire”.
“Desi in repetate randuri m-am situat pe pozitii politice contrare domniei sale, un elementar spirit de cavalerism ma determina sa-i iau apararea si sa resping tentativa de linsare morala a acestui om, cu atat mai mult cu cat el este suferind si are peste 75 de ani”, se arata in comunicat. C.V.T. i-a telefonat imediat lui Ion Iliescu si l-a asigurat de toata simpatia si tot sprijinul sau si al PRM.

Maria Petre (PD): Isi facea iluzii ca facturile se pot anula

“Inteleg ca este vorba de capete de acuzare foarte grave si concrete si mi se pare nepotrivita incercarea dumnealui de a trimite, in loc sa mearga la audieri, o anumita bibliografie. Chiar ridicola, as putea spune. Apoi, invocarea convalescentei este fortata intrucat domnia sa a participat la sedinta de plen a Senatului. Nu-i face cinste. Eu cred ca dumnealui isi mai facea iluzii ca "facturile" se pot anula la un moment dat, facturi pe care Romania le-a platit foarte scump, ma refer la mineriade. Sunt facturi pe care domnul Iliescu le-a primit foarte tarziu si cu penalitati, as putea spune”.

Asociatia Victimelor Mineriadelor: “Un mic pas pentru adevar”

Presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a salutat punerea sub invinuire a fostului presedinte Ion Iliescu, apreciind ca aceasta ar constitui “un mic pas pentru aflarea adevarului” legat de mineriade. “Dan Voinea (procurorul militar care instrumenteaza cazul – n.r.) ne-a promis ca ii va audia pe toti cei implicati ca invinuiti, insa pana acum el i-a audiat ca martori. Daca insa este asa, atunci e bine. Este un mic pas pentru aflarea adevarului in problema mineriadelor”, a declarat Ene.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă