16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRaurile devin atat de furioase o data la 500 de ani!

Raurile devin atat de furioase o data la 500 de ani!

“Avem nevoie de un elicopter la Vrancea pentru evacuarea a 150 de persoane!” “In Defileul Jiului sunt cinci trenuri blocate, inclusiv internationale, iar curentul s-a oprit!” “Pe Valea Oltului avanseaza ruptura drumului national Ramnicu Valcea-Sibiu, iar accesul masinilor de peste 10 tone este blocat in tot judetul Valcea!” “In municipiul Braila 500 de locuinte sunt inundate”. “La Cosmesti, Galati, fiti pregatiti pentru evacuare!” “Cartierele Posta si Mihai Viteazul din Buzau au fost inundate, iar apa a patruns in mai multe puncte termice, intrerupand alimentarea cu electricitate”. “Am cerut starea de alerta in judetul Bacau”. “Avem 27 de copii in tabara in Alba si vor fi evacuati cu elicopterul!”.
Sediul Guvernului Romaniei a semanat ieri cu un spital national de urgenta, caruia prefectii judetelor afectate de inundatii i-au raportat, parca, simptomele Apocalipsei si i-au cerut, disperati, ajutorul.

Galatiul, pregatit pentru dezastru

“Maine (azi – n.n.) se va produce o viitura in zona superioara a Siretului, iar apele cu un debit de 5.500 mc/s se vor indrepta catre Galati si probabil vor influenta si Dunarea”, a avertizat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Meteorologie si Hidrologie (INMH). Prefectul judetului Braila si-a exprimat public temerea ca viitura va provoca distrugeri si in zona lui si i-a cerut Guvernului sa faca o bresa in malul Siretului. “La Cosmesti, Galati, fiti pregatiti pentru evacuare!”, a ordonat premierul Tariceanu.

De trei ori debitele din anii '70

Directorul INMH a explicat ca unele rauri devin atat de furioase o data la 500 de ani. Printre ele se numara Trotusul si Siretul. In cazul altor cursuri de apa din Moldova si din zona Carpatilor de Curbura, debitele sunt de trei ori mai mari decat cele inregistrate in anii 1969 si 1970. Riscul producerii unor viituri de amploare exista in toata tara, pe Crisuri, Buzau, Olt, Bistrita, Trotus, Mures, Neajlov, Ialomita si Teleor-man, a mai aratat oficialul INNH.
Potrivit directorului Administratiei Nationale de Meteorologie si Hidrologie, Ion Sandu, in tara au cazut cantitati imense de precipitatii in ultimele 6 luni care au depasit mediile multianuale din ultimii 50 de ani! Sandu a spus ca abia de pe 19 iulie va fi vreme frumoasa in tara, dar ploile vor continua la intervale de cate sase zile insorite: “Vor fi in urmatoarea luna cinci zile de ploaie la sase zile frumoase”.

Cu mobilele pe teren

“Nu stati la centru, ci mergeti in teren ca sa luati masurile operative!”, le-a cerut premierul Tariceanu prefectilor si membrilor comisiilor judetene pentru dezastre. Seful Guvernului a recomandat dotarea tuturor celor care merg pe teren cu telefoane mobile, pentru a se putea tine legatura cu ei daca se intrerup liniile telefonice fixe. Tariceanu a declarat ca ajutoarele pentru sinistrati au pornit deja catre zonele afectate, iar in sedinta de guvern de astazi se vor aloca sume de bani pentru refacerea unor lucrari de infrastructura.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...
Ultima oră
Pe aceeași temă