Raport SUA: România, incapabilă să oprească traficul de fiinţe umane

România este ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru bărbaţii, femeile şi copiii traficaţi în special în scopul muncii forţate, precum şi pentru femeile şi copiii traficaţi în scopul exploatării sexuale, ...

Share

Rl online 0 comentarii

15.06.2010 - 00:01
România este ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru bărbaţii, femeile şi copiii traficaţi în special în scopul muncii forţate, precum şi pentru femeile şi copiii traficaţi în scopul exploatării sexuale, arată raportul anual al Departamentului de Stat american, citat de NewsIn.

Potrivit raportului, bărbaţi, femei şi copii din România sunt traficaţi către Spania, Italia, Republica Cehă, Grecia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franţa şi Statele Unite în scopuri de muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată.

Documentul Departamentului de Stat privind traficul de fiinţe umane menţionează, de asemenea, că femei şi copii din Romania sunt traficaţi către Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria şi Franţa, în scopuri de exploatare sexuală.

Barbaţi, femei şi copii din România sunt traficaţi pe teritoriul ţării în scopuri de exploatare sexuală şi muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată şi furturi mărunte, adaugă raportul. Majoritatea victimelor identificate în 2009 au fost traficate în scopuri de muncă forţată, adaugă raportul Departamentului de Stat.

Potrivit documentului, România este ţară de destinaţie pentru un număr mic de femei din R. Moldova, Columbia şi Franţa, traficate în scopuri de prostituţie forţată. Majoritatea victimelor de origine română identificate sunt traficate în scopuri de muncă forţată, inclusiv cerşetorie forţată, se mai arată în raportul Departamentului de Stat.

Acelaşi raport spune că guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, dar depune eforturi semnificative în acest sens.

Deşi peste jumătate dintre victimele identificate în 2009 au fost traficate în scopuri de muncă forţată, Guvernul nu a reuşit nici acum să raporteze luarea unor măsuri ample în această direcţie, menţionează documentul.

Potrivit raportului, guvernul nu a elaborat statistici separate ale cazurilor de trafic în scopuri de muncă forţată şi ale cazurilor de trafic în scopuri de exploatare sexuală, nereuşind astfel să stabilească numărul de anchete, puneri sub urmărire şi condamnări pentru trafic în scopuri de muncă forţată, ori numărul de victime asistate de către guvern în perioada de referinţă.

Documentul critică, de asemenea, reaorganizarea, în martie anul trecut, a principalei agenţii de luptă împotriva traficului de persoane - Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Astfel, această agenţie naţională independentă ce are sarcina de a administra fondurile dedicate proiectelor de luptă împotriva traficului de persoane, a trecut în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Experţii au semnalat că reorganizarea ANITP a avut un impact negativ asupra asistenţei acordate victimelor. Mai exact, guvernul a colaborat mult mai puţin cu ONG-urile ce luptă împotriva traficului de persoane şi nu a alocat fonduri organizaţiilor nonguvernamentale pentru asistenţa victimelor şi pentru programe de prevenire a traficului de persoane. Drept urmare, aproximativ 30 de organizaţii care luptă împotriva traficului de persoane şi-au oprit activitatea ori şi-au îndreptat eforturile spre alte domenii decât lupta împotriva traficului de persoane, pentru a putea beneficia în continuare de fonduri de la buget, se arată în raportul anual al Departamentului de Stat privind traficul de fiinţe umane.

Unele dintre aceste organizaţii nonguvernamentale ofereau asistenţă esenţială victimelor, inclusiv adăpost, consiliere, educaţie vocaţională şi alte programe de reabilitare. Numărul victimelor care au beneficiat de asistenţă plătită de stat a scăzut semnificativ pentru al doilea an la rând, iar guvernul a identificat un număr mult mai mic de victime comparativ cu perioada anterioară de raportare. ONG-urile şi organizaţiile internaţionale au semnalat faptul că, în urma reorganizării ANITP, România nu mai are o adevărată agenţie naţională care să direcţioneze eforturile altor ministere ce au responsabilităţi în domeniul luptei împotriva traficului de fiinţe umane, mai arată documentul Departamentului de Stat.

Citește totul despre:

Comentarii