23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialProtest la Piatra Neamț, în sprijinul unei doctorițe românce căreia autoritățile finlandeze...

Protest la Piatra Neamț, în sprijinul unei doctorițe românce căreia autoritățile finlandeze i-au luat copiii. Pentru că s-a opus acestei decizii, mama a fost trimisă la închisoare

Circa o sută de persoane, între care preoți, consilieri locali și județeni și lideri de partid, au participat, sâmbătă, la Piatra Neamț, la un protest față de decizia autoritățile din Finlanda de a-i lua copiii unei femei de origine română, medicul Camelia Smicală, informează Agerpres.

Copiii provin dintr-o căsătorie cu un finlandez de care femeia a divorțat.

Medicul Camelia Smicală s-a stabilit în urmă cu câțiva ani în Finlanda, unde, în urma divorțului de soțul finlandez, a pierdut tutela copiilor iar recent a fost condamnată la închisoare. De asemenea, autoritățile finlandeze i-au interzis acesteia să mai profeseze ca medic.

Oamenii s-au adunat la Turnul lui Ștefan cel Mare, unde s-au așezat într-un cerc în mijlocul căruia trei tineri îmbrăcați în costume populare și fluturând steaguri au intonat imnul. Apoi, au plecat într-un marș al tăcerii pe principalele bulevarde din oraș, purtând steaguri și pancarde cu mesaje atât de susținere pentru familia femeii, cât și adresate autorităților române și finlandeze.

Medicul Radu Smicală, tatăl femeii, a povestit ce se întâmplă cu fiica sa.

"Sunt șocat, nu am crezut după o viață ca medic pediatru, acum pensionar, să ajung clipele astea. Ce vină au doi copii, să fie ca la pușcărie, așa cum au scris și la ONU. Au cerut să fie dați mamei. Nu știu dacă fiica mea mai rezistă. Fostul ei soț a spus că până nu o termină, nu se lasă. Ultima dată, autoritățile i-au luat copiii pentru că, spun ele, ar fi prea atașați de mamă, auziți ce aberație! Cer autorităților din România să își apere fiii, românii. Potrivit normelor europene, copiii pot fi dați rudelor până la gradul patru și am solicitat să ni-i dea nouă, ca bunici, am demonstrat că avem condiții și noi, și celălalt copil al nostru din România, dar nu vor să respecte aceste norme. Nici pe ambasadorul României nu l-au lăsat să vadă copiii. Și din această cauză, că am făcut memorii peste tot, o pedepsește și mai tare pe fiica mea, pentru că statul finlandez ar fi fost făcut de râs. Statul român s-a implicat, dar prea fin", a spus doctorul Radu Smicală.

În anul 2015 a apărut suspiciunea autorităților finlandeze că femeia ar vrea să se repatrieze în România cu cei doi copii și imediat s-a luat decizia ca minorii să fie dați în grija tatălui. Din cauza violenței asupra copiilor, și tatăl a pierdut custodia lor iar minorii au ajuns într-un centru de plasament. Pentru puțin timp, copiii au revenit în grija doctoriței Smicală, dar autoritățile din Finlanda au revenit asupra deciziei și au trimis din nou copiii în centre de plasament, de această dată fiecare într-un centru diferit, fiind despărțiți.

Condamnarea la șase luni de închisoare a doctoriței Smicală este urmarea unui așa-zis incident apărut în 2015, atunci când reprezentanții autorităților din Finlanda au venit să îi ia pe cei doi copii minori iar mama s-ar fi împotrivit.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă