Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Protest în Apuseni faţă de exploatarea excesivă a pădurilor

Peste 400 de localnici din comune din Munţii Apuseni participă, vineri, la Gârda de Sus, la un protest faţă de "exploatarea excesivă" a pădurilor din regiune de către firma Holzindustrie Schweighofer, oamenii solicitând ca ...

Share

Rl online 0 comentarii

17.01.2014 - 16:05

Peste 400 de localnici din comune din Munţii Apuseni participă, vineri, la Gârda de Sus, la un protest faţă de "exploatarea excesivă" a pădurilor din regiune de către firma Holzindustrie Schweighofer, oamenii solicitând ca exploatarea materialului lemnos să fie făcută doar de locuitorii zonei, informează Mediafax.

Acţiunea de protest a fost iniţiată de un grup de localnici din Gârda de Sus, la ea participând locuitori din mai multe comune din Munţii Apuseni, precum Albac, Arieşeni, Gârda de Sus, Horea, Scărişoara şi Vadu Moţilor, în total peste 400 de persoane.

Protestatarii s-au adunat în centrul localităţii şi au steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje prin care solicită să se oprească "exploatarea excesivă" a pădurilor din zonă.

Primarul comunei Gârda de Sus, Marin Vârciu, a declarat, vineri, că oamenii sunt nemulţumiţi că pădurile din zonă sunt exploatate de o firmă străină care deţine o mare fabrică de cherestea la Sebeş şi vor să aibă şi ei dreptul să exploateze masa lemnoasă deoarece aceasta este ocupaţia de bază în zonă.

"Oamenii sunt nemulţumiţi că o cantitate enormă de lemn este exploatată de firme şi vor să aibă şi ei dreptul să exploateze lemnul. Vor, de asemenea, exploatarea durabilă a pădurilor din Apuseni, deoarece se taie acum peste 10.000 de metri cubi de material lemnos anual", a spus primarul.

Potrivit acestuia, localnicii din zonă sunt nemulţumiţi şi de faptul că maşinile de mare tonaj care transportă lemnul exploatat distrug drumurile din zonă.

Citeşte şi: AVERTISMENT. Parlamentarii trec în legalitate DEZASTRUL din pădurile româneşti

Protestatarii au redactat un memoriu pe care îl vor înainta preşedintelui Train Băsescu, premierului Victor Ponta şi ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, şi în care le solicită acestora să oprească "măcelul pădurilor".

"Noi, moţii, atragem atenţia Guvernului de a opri acest măcel al pădurilor, aşa câte au mai rămas, pentru a beneficia de acestea numai noi care locuim în Munţii Apuseni, pentru care şi-au dat viaţa eroii noştri Horea şi Avram Iancu", se arată în memoriu.

Potrivit documentului, moţii protestează faţă de "firmele străine (Holzindustrie) care exploatează şi transportă zi şi noapte imense cantităţi de masă lemnoasă din Munţii Apuseni. Contractul de exploatare fiind încheiat cu Holzindustrie de către Guvernul PSD condus de Adrian Năstase, pe perioada 2003-2013, şi prelungit de actuala guvernare".

"În urma acestui contract, noi, moţii, am rămas cu munţii goi, fără posibilitatea asigurată traiului, aceasta fiind pâinea de toate zilele a moţilor, deşi actualii politicieni ne lansează câte un slogan frumos precum «Dezvoltarea durabilă a Munţilor Apuseni» cu ce…?", se arată în document.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...