13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialProtest faţă de expulzarea lui George Simion din R. Moldova

Protest faţă de expulzarea lui George Simion din R. Moldova

Câteva zeci de tineri au protestat în faţa Ambasadei Republicii Moldova şi a Ministerului de Externe, în semn de solidaritate faţă de George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012,  care a fost expulzat de autorităţile moldovene, relatează Mediafax

Simion a fost declarat indezirabil de autorităţile moldovene, care i-au interes să intre în ţară timp de cinci ani.

Tinerii strânşi în faţa ambasadei ţării vecine au fluturat steagurile Republicii Moldova şi României, scandând “Unitate naţională”, “Chişinău şi Bucureşti – două inimi româneşti”.

George Simion a participat la protest

La protest a venit şi George Simion care a povestit cum a fost expulzat din Republica Moldova, pentru cinci ani, şi cum a încercat să treacă graniţa înapoi, cam la o oră după ce a fost expulzat, însă nu a reuşit.

El a mai spus că această acţiune de protest este de susţinere pentru românii din Republica Moldova, adăugând că, sâmbătă, la Chişinău, va avea loc o amplă acţiune de protest la care sunt aşteptaţi să participe 5.000 de oameni.

Citeşte şi: Liderul român al unei mişcări unioniste, expulzat din Republica Moldova. Reacţia Ambasadei României la Chişinău

La un moment dat în timpul protestului, negociatorul jandarmilor a transmis că un grup de protestatari va fi primit de ambasadorul Republicii Moldova, dar George Simion a cerut ca diplomatul să vină în faţa ambasadei pentru ca dialogul să se desfăşoare la vedere.

Înainte ca ambasadorul să sosescă, George Simion şi ceilalţi protestatari au scandat “Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”.

Jandarmii le-au cerut protestatarilor să nu mai scandeze, întrucât nu aveau autorizaţie pentru protest, dar aceştia din urmă au continuat să strige “Unitate naţională”, “Chişinău şi Bucureşti două inimi româneşti”.

George Simion a mai spus că expulzarea nu-l vizează numai pe el, ci pe toţi basarabenii unionişti – peste 3,5 milioane, care trăiesc la Chişinău. “Scopul pentru care am fost expulzat este de a intimida, de a băga frica în basarabenii unioinişti. Nu mi-au pus interdicţiei mie, ci ideii unioniste”, a mai spus George Simion.

Ambasadorul R. Moldova: Relaţiile dintre cele două ţări, consistente şi importante

Ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Reniţă, a coborât între manifestanţi precizând că el nu poate face nimic altceva decât să aştepte rezultatele investigaţiilor care se fac la Chişinău în acest caz.

El l-a întrebat pe Simion dacă are să îi înmâneze un memoriu sau o petiţie, iar acesta a răspuns că nu.

Simion i-a transmis ambasadorului că peste un milion de basarabeni împărtăşesc ideea unionistă şi nu pot fi expulzaţi toţi.

“Vroiam să ştiu dacă aveţi un memoriu sau o petiţie. Cunosc cazul domnului Simion, ştiu că aţi avut discuţii, şi mai mult decât comentariile pe care le-a făcut Ministerul de Interne nu pot să vă spun. Am solicitat şi eu prin intermediul Ministerului de Interne şi Ministerul de Externe mai multe detalii vizavi de ceea ce s-a produs la Chişinău în cazul dumneavoastră particular. Vă asigur că nu se pune problema de a expulza cetăţeni din Republica Moldova, vă asigur. Nu e o chestiune de expulzare cazul dumneavoastră în particular, urmează a mai fi clarificat. Ambasada nu este o structură de investigaţii, am solicitat toată informaţia pe cazul respectiv”, a spus ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.

Citeşte şi: MAI de la Chişinău: George Simion a fost expulzat pentru că “putea pune în pericol securitatea naţională”

George Simion i-a spus ambasadorului că la Chişinău, în acest moment, are loc o şedinţă de urgenţă în legătură cu situaţia aceasta, iar ambasadorul i-a răspun că acest lucru reprezintă o dovadă în plus că subiectul este în atenţia autorităţilor de la Chişinău. 

“În ce mă priveşte nu mă pot pronunţa şi nu pot comenta nişte chestiuni care nu mă privesc. În măsura în care reuşesc, am să vă informez. Vă asigur că, în afară de acest caz, particular, relaţiile dintre România şi Republica Moldova sunt consistente şi importante. Cred că aici e lucrul cel mai import. E necesar să susţineţi şi să sprijiniţi Republica Moldova, pentru că parcurgem o perioadă extrem de importantă şi delicată”, a mai spus Iurie Reniţă.

După ce au protestat în faţa ambasadei, aproximativ o jumătate de oră, manifestanţii s-au dus în faţa Ministerului Afacerilor Externe, aflat în imediata apropiere.

George Simion a precizat că, după o discuţie la MAE, el şi alţi doi colegi din organizaţie vor fi primiţi vineri dimineaţă de un oficial al ministerului.

Simion, expulzat ca “măsură asiguratorie”

Liderul mișcării “Acțiunea 2012”, George Simion, a fost expulzat miercuri din Republica Moldova, cu interdicţie de intrare în ţară pentru cinci ani. Acesta urma să organizeze, sâmbătă, un marș al unirii în Piața Marii Adunări Naționale.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 este o coaliţie de asociaţii nonguvernamentale şi grupuri civice care susţin unirea Republicii Moldova cu România.

Ministerul de Interne de la Chişinău a explicat că cetăţeanul român George Simion a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova în baza unei legi care permite o astfel de decizie “ca măsură asigurătorie” împotriva unui străin care ar putea pune în pericol securitatea naţională.

Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă