15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProtejare prin deconspirare

Protejare prin deconspirare

Detinutul-martor Viorel Tudor, care a anuntat in sala de judecata ca Hayssam Omar a pregatit un plan de rapire a fiicei presedintelui tarii, avea toate datele de stare civila, inclusiv numele real, atasate la dosar, cu toate ca protejarea identitatii. Fiind proces public, la aceste informatii putea avea acces oricine. Potrivit legii, datele de stare civila ale unui martor protejat sunt secrete si nu au acces la ele nici macar avocatii partilor implicate in proces.
In dosarul in care Hayssam Omar este judecat pentru rapirea jurnalistilor romani la Bagdad, instanta Curtii de Apel Bucuresti l-a audiat joi pe martorul “acoperit” Viorel Tudor, la solicitarea acestuia. Mai precis, Tudor a trimis la Curtea de Apel doua scrisori in care cerea audierea ca martor, sustinand ca are informatii despre Hayssam Omar, cu care el a stat in celula peste 200 de zile. Potrivit Despinei Mihai, vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti, “in aceste scrisori, detinutul a folosit numele sau real, numai ca a vrut sa-si protejeze identitatea” iar scrisorile lui Tudor “au fost atasate la dosar si acceptarea lor a fost discutata in doua sedinte de judecata, in care avocatul inculpatului Hayssam Omar nu a fost de acord cu audierea martorului, iar procurorul de sedinta a apreciat ca ar fi necesara audierea sa numai dupa audierea celorlalti martori, daca va mai fi necesar”. Aceste scrisori au fost citite de toate partile implicate in proces, inclusiv de catre avocati. Printre avocati se afla si Carmen Omar, cumnata lui Hayssam Omar. Cu alte cuvinte, inca din start familia Omar a aflat cine va face dezvaluirile, fiind astfel compromisa protejarea martorului “acoperit”.

Cagula inutila

Despina Mihai, vicepresedintele Curtii de Apel Bucuresti, ne-a confirmat faptul ca, joi dimineata, s-au pregatit aparatele si s-au facut probe pentru audierea martorului. “Inainte de a incepe sedinta de judecata, detinutul-martor a fost dus intr-o camera alaturata salii de judecata, de unde s-au facut probe video si de distorsionare a vocii. Martorul urma sa fie vazut doar pe monitorul din sala de judecata, unde fata sa trebuia acoperita, iar vocea distorsionata.”
Daca martorul nu ar fi cerut protejarea identitatii nu s-ar fi pierdut timpul cu probele de imagine si voce distorsionata, precum si cu repararea/reglarea aparaturii. Cu toate acestea, martorul a fost adus in sala de judecata, e adevarat, cu fata acoperita cu o cagula. La atat s-a redus protejarea martorului. Motivul: “Deoarece s-a constatat ca la dosar existau deja datele sale de stare civila reale, iar martorul s-a razgandit si a vrut sa intre in sala de sedinta cu fata acoperita” – ne-a explicat Despina Mihai. Schimbarea procedurii s-a datorat faptului ca “martorul nu a cerut instantei de judecata sa folosesca alt nume. El a cerut protejarea identitatii, dar se referea doar la protejarea identificarii sale fizice”, a mai sus-tinut magistratul Mihai.
Serviciul Roman de Informatii a transmis un comunicat in care a anuntat ca aspectele semnalate de martorul care a stat in aceeasi celula cu Omar Hayssam “nu au suport real”, acestea fiind verificate de Serviciu impreuna cu celelalte institutii abilitate. Conform SRI, concluziile investigatiilor au fost puse si la dispozitia Comisiei parlamentare de control al SRI.

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă